Maggie De Block: “De uitgestrekte hoppevelden stralen een rust uit die je elders niet vindt”

© Getty Images/iStockphoto
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Niet iedereen heeft het geluk West-Vlaming te kunnen zijn en dus klampen we voortaan elke week ook één bekende niét-West-Vlaming aan. Maggie De Block, minister van Volksgezondheid en een van de populairste politici van het land, is van Merchtem in Vlaams-Brabant, maar vindt al eens rust bij ons…

Bent u echt géén West-Vlaming, of heeft u ergens een voorvader of een verre aangetrouwde neef met roots in de kustprovincie?

“Bij mijn weten niet. En als dat toch het geval zou zijn, dan reken ik erop dat ik dat snel te weten kom na de publicatie van dit artikel (lacht).”

Wat vindt u een mooi aspect van de West-Vlamingen die u kent?

“De verbondenheid tussen West-Vlamingen via het gesproken woord vind ik erg mooi. Er wordt wel eens lacherig gedaan over hun accent, maar net dankzij hun streektaal vinden West-Vlamingen elkaar altijd en overal terug. Hun dialect zorgt voor een gevoel van samenhorigheid, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Die taalkundige band is bijvoorbeeld veel minder duidelijk in Vlaams-Brabant, waar ik vandaan kom.”

Wat is uw favoriete plekje in West-Vlaanderen?

“Als federaal minister kom je natuurlijk in heel België. Ook in West-Vlaanderen ben ik al enkele malen gaan spreken. Niet zo heel lang geleden was ik nog in Poperinge en die streek spreekt wel tot mijn verbeelding. De uitgestrekte groene hoppevelden stralen een rust uit die je in onze steden niet kan vinden. Tegelijkertijd voel je de aanwezigheid van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog als je door deze regio rijdt. Daar wordt een mens stil van.”

(FV)