Magda Vanderbeken neemt na 27 jaar afscheid van de bib in Lichtervelde

Redactie KW

Magda Vanderbeken doet de boeken toe. En dat mag je letterlijk nemen, want Magda neemt na 27 jaar afscheid van de bibliotheek. “Het doet een beetje raar om plots niet meer te moeten gaan werken, maar nu kan ik wel uitslapen”, lacht ze.

22.500. Als we bibliothecaris Luc Haeghebaert mogen geloven en dat doen we, dan heeft Magda Vanderbeken (63) de voorbije jaren zoveel boeken ingevoerd in de catalogus van de Lichterveldse bibliotheek. Magda begon er 27 jaar geleden te werken, als eerste personeelslid van de toen pas opgerichte gemeentelijke bib. Vrij snel na Magda begonnen naast Luc ook Catharina Aelbrecht en Ann Bral er te werken.

Aan dat team wijzigde jarenlang niks, tot nu. Op 1 februari ging Magda met pensioen. Ze wordt opgevolgd door Margo Delecluyse. “Ik moet toegeven dat het een beetje raar deed om te stoppen”, zegt Magda, die getrouwd is met Johan Vandecaveye. “Plots geen deel meer uitmaken van die groep collega’s. Maar ik kan nu wel uitslapen. ( lacht ) Ik sta niet meer op uur, want in een bib werk je op onregelmatige tijdstippen.”

Ook in Pittem

Magda bleef destijds enkele jaren thuis om te zorgen voor haar kinderen Niek, Francis en Elien. Toen die groot genoeg waren, besliste ze op zoek te gaan naar werk. Ze volgde daarvoor een cursus om te mogen werken in een bib. Tijdens haar opleiding leerde Magda de bibliothecaris van Pittem kennen. De Lichterveldse kon er even later deeltijds aan de slag als bibliotheekassistente. Niet veel later versierde ze ook een contract bij de Lichterveldse bib. De voorbije 27 jaar bleef ze altijd in beide bibliotheken werken. Op vrijdag en op zaterdagvoormiddag vond je haar aan de balie, maar meestal was Magda de stille kracht achter de schermen.

Boekenbon

Door corona zijn grote pensioenvieringen uit den boze, maar toch kreeg Magda een mooi afscheid. “Ik heb koffie en taart gekregen van mijn collega’s. Luc hield een speech, mijn opvolgster Margo schreef een gedichtje. En er waren geschenken van de bibliotheekraad, de gemeente en mijn collega’s. Wat ze mij gegeven hebben? Een boekenbon”, lacht Magda. De gewezen bibliotheekassistente zal nu alvast genoeg tijd hebben om te lezen. Haar lievelingsboek is Zout op mijn huid van Benoîte Groult. Maar ze leest ook graag thrillers, zoals die van Nicci French.

“Het zwarte gat? Daar vrees ik niet voor. Ik kan me zeker bezighouden. Ik ga graag wandelen, werk graag in de tuin en hou van bakken. En ik kijk erg uit naar begin maart, want dan komt mijn eerste kleinkindje eraan. Ik weet dus zeker wat gedaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.