Magda uit Avelgem bezit een unieke verzameling: “Elke kerstbal heeft een ziel”

Magda bezit een unieke collectie kerstballen: "Deze verzameling geeft me een goed gevoel." © GBA
Redactie KW

Magda Vercaemst is een 64-jarige lerares op rust met toch wel een speciale hobby: ze verzamelt oude kerstballen. Al vele jaren is Magda er vele uren mee bezig. Haar collectie is uniek, zo heeft ze onder meer kerstballen van meer dan honderd jaar oud in haar bezit.

Magda Vercaemst houdt van retro. Ook bij haar thuis staat het vol oude, antieke spulletjes waar ze niet kan aan weerstaan. Haar kerstballencollectie is echter uniek. Veilig weggeborgen in dozen zitten de kerstballen, die indertijd nog handgemaakt en handgeschilderd werden.

“Hetgeen ik hier laat zien is inderdaad uniek. Deze kerstballen zijn erg licht, uitermate broos en breekbaar en hebben toch die vele jaren overleefd. Ik heb echte ‘antieken ballen’ die dateren van voor 1918. Verder heb ik ‘oude ballen’ die gemaakt zijn tussen 1918 en 1960, de ‘nieuwe ballen’ dateren van rond 1970. Het verzamelen ervan geeft me een goed gevoel. Het is iets dat altijd met zorg en respect behandeld is geweest en dat ik nu verder doe.”

Sociale media

Magda verdiept zich ook in de vele lectuur over de herkomst en de geschiedenis van de kerstballen. Nog altijd is ze op zoek naar kerstballen om haar collectie verder uit te breiden. Dat gebeurt onder meer door het bezoeken van rommelmarkten en oproepen via sociale media. “Het wordt almaar moeilijker om er te vinden.”

“Ook is er al veel namaak op de markt, zelfs voor mij is het soms moeilijk om te zien of het echte of namaakballen zijn. Voor mij telt vooral de echtheid, het zijn erfstukken van families. Voor mij hebben die kerstballen een ziel, ik ben er erg gehecht aan en zal er ook voor zorgen dat mijn collectie later in goede handen terecht komt, bij iemand die ze zal koesteren. Vroeger kocht men kerstgerief voor het leven, er werd veel zorg voor gedragen en letterlijk in de watten gelegd. Nu veranderen de mensen bijna jaarlijks de kerstballen, gewoon een nieuw kleurtje aan de boom maakt hen blij.”

“Bij mij blijven mijn kerstballen ook veilig in hun dozen. Ik heb elf kleinkinderen en zou niet willen dat er accidentjes mee gebeuren. Ikzelf heb er één gebroken en was er twee dagen ziek van.”

Verborgen schatten

“Mijn boom dit jaar wordt zelfs een paspop die ik zal versieren met kerstmateriaal en deze wordt dan ook ontegensprekelijk na 6 december geplaatst. Ik hou vast aan tradities”, aldus Magda.

“Ik wil ook niks gratis en ben bereid een gepaste vergoeding te geven. Ik bekijk regelmatig mijn mooie collectie en hoop dat ik deze nog verder zal kunnen uitbreiden.” (GBA)

Wie nog verborgen schatten op zolder heeft, die kunnen bijdragen tot Magda haar collectie, kan haar contacteren via magda.vercaemst@skynet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier