Magazine eindejaarsactie wordt gedrukt in… Roemenië

De prijzenpot wordt bijna verdubbeld van 8.000 naar 15.000 euro. Opvallend is het groter aantal deelnemers. Van 78 handelszaken vorig jaar tot nu maar liefst 116.© GF
De prijzenpot wordt bijna verdubbeld van 8.000 naar 15.000 euro. Opvallend is het groter aantal deelnemers. Van 78 handelszaken vorig jaar tot nu maar liefst 116.© GF
Redactie KW

In tijden van ‘Koop Lokaal’ vindt Sanne Vantomme (N-VA) het niet kunnen dat het prachtig magazine van de eindejaarsactie Geluwe-Wervik werd gedrukt in het buitenland. Op de digitale gemeenteraad haalde hij aan dat dit gebeurde in Polen. Het blijkt evenwel te gaan om een drukkerij in Roemenië.

“En zeggen dat we hier een plaatselijke drukker hebben”, aldus Sanne. Drukkerij-copycenter Publi Almar bevindt zich in de Sint-Medardusstraat. “Door de coronacrisis hebben die mensen heel wat drukwerk verloren, er zijn geen evenementen en begrafenissen zijn in strikte familiekring.”

“Ze hebben voor dat magazine gewoon de vraag niet gekregen, ik begrijp dat niet. Men kon toch minimum aan hen prijs vragen. Blijkt dat ze de goedkoopste niet zijn, dan kan er over de prijs nog altijd worden gediscussieerd. We hebben de mond vol van ‘koop lokaal’ en dan laat men dat magazine drukken in het buitenland.”

De eindejaarsactie is een samenwerking tussen Unizo Wervik en de Verenigde Geluwse Handelaars. De stad verhoogde de financiële steun fors en investeerde 30.000 euro. “De eindejaarsactie is een initiatief van de handelaars”, reageert schepen van Ondernemen Bert Verhaeghe (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project).

“Vroeger veel duurder”

“Dat het magazine wordt gedrukt in het buitenland hebben we met hen op tafel gegooid. Volgens hen was de periode te kort om nog een prijsvraag te organiseren. De volgende keer zal er zeker prijs worden gevraagd aan onze plaatselijke drukker. De vraag van Sanne is terecht en nemen we zeker mee.”

“De eindejaarsactie is ondertussen toe aan de achtste editie en is omwille van de prijs altijd gedrukt in Roemenië”, zegt Ignace Caulier van de Verenigde Geluwse Handelaars. “Destijds vroegen we prijs aan Publi-Almar en nog andere drukkerijen in de regio. Het kwam neer op driemaal en zelfs viermaal duurder. Publi Almar mag de lotjes drukken.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.