KW nam het ereburgerschap in West-Vlaanderen onder de loep en stelt vast dat gemeenten bijzonder zuinig zijn om dat toe te kennen aan vrouwen. Terwijl er amper 30 vrouwen door gemeenten en steden werden gelauwerd, zijn er intussen wel mannen die van meer dan een gemeente de eretitel kregen uitgereikt.

Men gaat er vanuit dat helden uitsluitend onder de mannen te vinden zijn

Topper is... een generaal uit de Tweede Wereldoorlog, de Pool Stanislaw Maczek die maar liefst van vier gemeenten en steden de titel kreeg uitgereikt. Mensen uit de culturele sectoren vallen het vaakst onder de prijzen: 87 ereburgers in onze provincie komen uit de cultuursector, 44 zijn sportlui en uit de politiek en geschiedenis (vooral oorlogen) zijn er telkens zo'n 35 die de lauwerkrans krijgen.

Volgens vrouwenactiviste Jennie Vanlerberghe is het met dat ereburgerschap niet anders dan met de straatnamen: "Men gaat er vanuit dat helden uitsluitend onder de mannen te vinden zijn. En het zal er ook wel mee te maken hebben dat gemeenteraden de titel uitreiken en die raden hebben doorgaans een meerderheid van mannen..."

Oostrozebeke spant de kroon

Krant van West-Vlaanderen publiceert de volledige lijst West-Vlaamse ereburgers. Eén gemeente springt aardig in het oog: Oostrozebeke telt maar liefst 31 ereburgers. Er zijn overigens ook 18 West-Vlaamse gemeenten waar ze nog nooit iemand tot ereburger hebben vereeuwigd.

Voor Krant van West-Vlaanderen zijn de cijfers sprekend genoeg om een oproep naar de gemeentebesturen te lanceren: zorg ervoor dat de 300ste ereburger in onze provincie een vrouw is. De krant laat niet na om zelf enkele voorbeelden te suggereren. Emma Meesseman voor Ieper bijvoorbeeld. Of een van 's lands beste zakenadvocaten Hilde Laga voor Kortrijk en waarom zou Maaike Cafmeyer het ereburgerschap in Torhout niet verdienen...

Lees het dossier 'Ereburgers van West-Vlaanderen' in Krant van West-Vlaanderen, morgen vrijdag bij jouw dagbladhandelaar.