Fabienne Schroetter (58) is afkomstig uit Metz in Frankrijk. Ze spoelde meer dan dertig jaar geleden aan in Oostende, haar man achterna. Sindsdien verdiende ze altijd haar brood in de horeca. "Ik heb altijd veel en hard gewerkt", zegt ze. "Ik heb jarenlang de Belvédère en de Yacht Grill uitgebaat. Het Oostendse restaurantleven is me dus zeker niet vreemd."
...

Fabienne Schroetter (58) is afkomstig uit Metz in Frankrijk. Ze spoelde meer dan dertig jaar geleden aan in Oostende, haar man achterna. Sindsdien verdiende ze altijd haar brood in de horeca. "Ik heb altijd veel en hard gewerkt", zegt ze. "Ik heb jarenlang de Belvédère en de Yacht Grill uitgebaat. Het Oostendse restaurantleven is me dus zeker niet vreemd." Toen de man van Fabienne enkele jaren geleden ziek werd, ging ze op zoek naar iets anders. "Het restaurant werd te zwaar om uit te baten, maar stilzitten was ook geen optie, want dat is niets voor mij. Kroketten maken was iets dat ik al altijd met heel veel plezier heb gedaan. Zo is Madam Kroket geboren. Bewust geen restaurant, maar meer een traiteurzaak. Iets waar ik sowieso al altijd van droomde." Fabienne opende de deuren van haar zaak in de Nieuwstraat drie jaar geleden en het is een immens succes. "Toen we vorig jaar een tien op tien kregen van sterrenchef en recensent Luc Bellings in de krant Het Laatste Nieuws, is het echt in een stroomversnelling geraakt. Voordien hadden we al veel vaste klanten, maar plots kwamen mensen speciaal voor ons naar Oostende." Vandaag proef je in veel restaurants in Oostende van de kroketten van Fabienne. Leveren aan restaurants is nog altijd een van de hoofdtaken. "En niet alleen in Oostende, maar langs de hele kust en zelfs in Frankrijk." Ook kroketten afhalen blijft mogelijk, en ter plaatse eentje eten kan ook. Bij Madam Kroket werken vandaag zeven mensen en worden er elke dag zo'n 700 tot 800 kroketten gemaakt. Wat begon met enkel garnaal- en kaaskroketten, groeide uit tot een aanbod van 13 soorten met onder meer langoustine, krab, kreeft en mosselen. "Alles begint met verse producten en respect voor de ingrediënten. Als het daar al fout loopt, kan je nooit lekkere kroketten bereiden. Garnaalkroketten blijven de populairste. Ik haal mijn garnalen altijd aan de Vistrap, zo vers en lokaal mogelijk."Sinds kort mag Fabienne zich officieel een ambachtsvrouw noemen, de eerste in ons land voor kroketten. De erkenning wordt gegeven door de federale overheidsdienst (FOD) Economie. "In Frankrijk wordt er veel belang gehecht aan het label artisanaal. Je mag dat ook niet zomaar op je producten zetten. Daarom besloot ik om me officieel te laten erkennen. Ik moest naar een commissie in Brussel en er werd gepolst naar alles wat ik hier doe. Ik ben echt trots dat ik vandaag de enige ambachtsvrouw voor kroketten ben", glundert Fabienne. Nog nieuw is dat je Madam Kroket kan boeken voor je trouwfeest of haar tegen kan komen op een evenement of markten. "We hebben twee foodtrucks aangekocht en mijn dochter baat die uit. Ik zou dat graag nog uitbreiden. Zo stonden we dit jaar voor het eerst op Oostende voor Anker met onze foodtruck en dat was een groot succes. Uiteraard blijft de winkel ook nog bestaan! Mensen komen van ver naar Madam Kroket. Ze maken er echt een dagtrip van.""Waar ik het meeste voldoening uit haal? Wanneer ik een nieuwe kroket bedenk en mensen die lekker vinden. De meest recente kroket, met geitenkaas, vijgen en walnoten, is een groot succes. Ik probeer elk jaar twee nieuwe kroketten toe te voegen", lacht Fabienne.Leuk weetje: in de zaak van Fabienne werkt geen enkele man. Alle kroketten worden met de hand gemaakt door vrouwen. "We hebben het wel al geprobeerd hoor, met een man", lacht ze. "Maar het ging niet. Waarom? Dat weet ik niet. Het is handwerk, waar je veel geduld voor moet hebben. Ik denk dat het een werkje is waar vrouwen gewoonweg beter geschikt voor zijn."