Maatwerkbedrijf De Oesterbank in Oostende op halve krachten

Redactie KW

Maatwerkbedrijf De Oesterbank in Oostende werkt op dit moment op halve kracht. “De afdelingen waar andere bedrijven van afhankelijk zijn, kunnen we nog niet stilleggen”, zegt directeur Luc Rosseel.

“Voor bepaalde bedrijven zijn wij een belangrijke toeleveringsschakel“, vertelt Luc Rosseel. “Ik denk aan Daikin Europe: wij werken just in time voor hen en als wij niet meer werken, valt ook hun productie stil. Donderdag en vrijdag wordt bij Daikin niet gewerkt, maar maandag gaat de productie weer van start en begint ook die afdeling bij ons weer, maar wel op verminderde kracht, zoals Daikin zelf.”

“Wat we kunnen stilleggen, ligt stil”

De Oesterbank, gevestigd in de Vaartblekersstraat in Oostende, is een maatwerkbedrijf of wat vroeger een ‘beschutte werkplaats’ werd genoemd. Er werken 498 mensen. Op de site zijn ook een 50-tal externen aan de slag, maar die zijn nu thuis.

Wat we kunnen stilleggen, ligt stil“, vervolgt de directeur. “De helft van onze mensen zijn aan de slag, de andere helft is thuis. Maar we zien dat de komende dagen nog verminderen. De mensen die werken, moeten wel de afstandsregel van 1,5 meter respecteren. Onze minibusjes rijden met één chauffeur en slechts twee mensen tegelijk. Ze rijden nu meerdere keren over en weer. We gebruiken ook plexiglas om mensen af te schermen en waar nodig gelaatsmaskers.”

Info en begeleiding

Zolang onze mensen hier zijn, kunnen we er nog op hameren dat ze de afstandsregel moeten volgen. Als ze thuis zijn, is dat niet evident. Dat is niet het hoofdargument om open te blijven, maar wij hebben daar wel een rol te spelen. Onze doelgroep heeft echt nood aan informatie en begeleiding om de regels te respecteren. Die kunnen we hen thuis niet geven. Gelukkig is er voorlopig niemand bij ons besmet.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.