Maarten Van de Velde trotseerde ijskoud zeewater voor foto’s WK Veldrijden: “Superblij dat ik mensen kon doen lachen”

Surffotograaf Maarten Van de Velde was zondag ook een van de blikvangers tijdens het WK Veldrijden.© Davy Coghe
Surffotograaf Maarten Van de Velde was zondag ook een van de blikvangers tijdens het WK Veldrijden.© Davy Coghe
Redactie KW

Het was een opmerkelijk beeld zondagmiddag op het WK Veldrijden. Maarten Van de Velde uit De Haan trotseerde de koude zeegolven om foto’s te nemen van de renners tijdens de wedstrijd. Sporza bracht Van de Velde meermaals in beeld en dat leverde hem heel wat aandacht op. “Blijkbaar was ik groot nieuws in Italië, want ook van daar kreeg ik enorm veel reacties.”

“Zaterdagmiddag keek ik naar de wedstrijd van de elite vrouwen in mijn zetel en ik zag dat er hoge golven waren. Ik twijfelde om toch naar Oostende te gaan want ik zat gezellig in mijn warme zetel. Maar toen ik zag dat alle fotografen foto’s namen vanuit dezelfde hoek, besliste ik om de zee in te duiken”, verklaart Van de Velde zijn actie.

“Ik heb mijn idee nog voorgelegd bij een politieagent om te weten of het wel een goed idee was. Zaterdagavond heb ik dan op het parcours nog overlegd met een sportfotograaf en een cameraman van Sporza en zij zeiden dat ik het zeker moest doen. Zo ben ik zondag met mijn wetsuit aan het water in gekropen.”

Fotografie als meditatie

In het dagelijkse leven is Van de Velde surffotograaf. “Ik ben geboren en getogen in De Haan en heb altijd een band gehad met de zee. Mijn moeder zegt dat ik vroeger uren naar de zee kon kijken en erin spelen. Daarna begon ik te bodyboarden en te kitesurfen tot ik op mijn vijftiende overschakelde op surfen. Zo begon ik ook veel te reizen naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika en na een lange surfsessie daar, begon ik foto’s te nemen van de surfers en zij vonden dat wel de max. Dat is dan uiteindelijk wat ontspoord.”

Enkele jaren geleden verscheen Van de Velde al in het programma ‘Taboe’ van Philippe Geubels waar hij over zijn depressie praatte. Fotografie is voor Van de Velde een manier om zijn constante gepieker even te laten verdwijnen.

“Ik ben altijd al een heel gevoelig persoon geweest die enorm kan genieten van mooie momenten, maar ook extra afziet van negatieve gebeurtenissen. Zo kon ik me enorm schuldig voelen over de oorlog in Irak terwijl ik daar niks mee te maken had. Fotografie vraagt veel aandacht en focus en geldt op die manier als een vorm van meditatie tegen het constante gepieker. Door te fotograferen, heb ik terug het onbezonnen gevoel van in mijn kindertijd terug gevonden.”

Groot nieuws in Italië

Ondertussen werd Van de Velde al overstelpt met berichtjes. Helemaal verbaasd daarover is hij niet. “Ik wist dat de mogelijkheid erin zat. Ik had Serge Pauwels vooraf over mijn plan verteld en hij stuurde me dat hij meer naar mij aan het kijken was, dan naar de cross (lacht) . Ook de cyclocrossvrouwen en zelfs Matteo Trentin hebben mijn Instagramstories bekeken. Blijkbaar was ik groot nieuws in Italië, want ook van daar kreeg ik enorm veel reacties.”

Van de Velde is blij met de vele reacties en trots dat hij voor een humoristische noot kon zorgen. “Ik ben superblij dat ik de mensen heb kunnen doen lachen. Alle reacties die ik kreeg, waren positief. Iemand stuurde me zelfs dat ik de code had gekraakt om covid safe het WK van dichtbij mee te maken. Dat ik mensen in een moeilijke tijd heb kunnen doen lachen, vind ik fantastisch.” (MP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier