Maar liefst 40 ploegen op Open Kubb van DK De Smisse in Bellegem

Redactie KW

Kubbclub DK De Smisse organiseert dit weekend voor de negende keer het Open Kubb kampioenschap van Groot Kortrijk. Er zijn veertig ploegen ingeschreven, het tornooi is volzet.

Het Kubbtornooi vindt op zaterdag 16 juni plaats op de terreinen van Don Bosco Kortrijk. “De inschrijvingen zijn afgerond”, aldus Kevin Deloose. “Er zijn veertig ploegen ingeschreven.” Voor de eerste keer organiseert DK De Smisse het kampioenschap zonder de Kubbfederatie. “Wij hebben onze eigen regels en kunnen nu iedereen – van gelijk welk niveau – de kans geven om deel te nemen.”

“Vorig jaar kregen we immers de opmerking dat er op veel te hoog niveau gespeeld werd, en de regionale ploegen haakten af. Nu halen we weer de gezellige recreatieve sfeer van vroeger op ons tornooi.”

Sympathiekste ploeg

DK De Smisse heeft 35 leden van 17 tot 63 jaar en drie kwart van hen neemt deel aan het tornooi. “We starten met acht groepen van vijf ploegen. De twee eerste van elke poule gaan naar de A-finale, de derde en de vierde naar de B-finale en de vijfde gaat naar de C-finale. Alle wedstrijden worden uitgespeeld, zodat iedereen voor zijn eigen plaats kan spelen.”

Het is bij ons dus niet zo dat je naar huis moet van zodra je verliest. Naarmate het tornooi vordert, speel je meer tegen ploegen van je eigen niveau. Elke ploeg kan zo een zevental matchen spelen“, legt Marnix Deloose uit.

“Er zijn geen scheidsrechters, het is meer ontspanning dan competitie”

Er is een beker voorzien voor de kampioen maar ook de sympathiekste ploeg gaat niet met lege handen naar huis. De hele dag kan iedereen komen kijken. Er worden zo’n 200 mensen verwacht. ‘s Middags is er pasta voorzien en na de middag worden er lekkere wafeltjes gebakken.

Begonnen in de tuin

DK De Smisse startte in de tuin van Marnix Deloose. “We waren op de duur met zodanig veel in mijn tuin aan het spelen, dat we aanvroegen om in De Weimeersen te komen trainen. De club begon in april 2009 en in 2010 werd het eerste tornooi georganiseerd. Elke dinsdag wordt er getraind. Het is de bedoeling dat de leden zich engageren om zoveel mogelijk naar de trainingen te komen.”

Volgens Marnix is vooral de sfeer rond het kubben heel leuk. “Er zijn geen scheidsrechters, en het is meer ontspanning dan competitie. Maar je speelt natuurlijk wel om te winnen”, lacht hij. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier