Maar liefst 260 zonnepanelen voor sporthal de Zwaluw in Zwevezele

Schepen Brecht Warnez (links) en schepen Lieven Huys bij de zonnepanelen. © gf
Dries Bernaert

Na de installatie van de zonnepanelen in het sportpark van Wingene is nu ook het sportpark van Zwevezele aan de beurt. Op sporthal de Zwaluw worden deze week maar liefst 260 zonnepanelen geïnstalleerd. “De investering betaalt zichzelf snel terug en zorgt voor een onmiddellijke CO2-reductie”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid.

De sportgebouwen in de gemeente slorpen door de drukke bezetting veel energie op. “Investeren in groene energie is bijgevolg een logische keuze”, zegt Lieven Huys, schepen van Jeugd, Sport en Cultuur. “We kunnen 70 procent van de opgewekte zonne-energie meteen gebruiken om het elektriciteitsverbruik op te vangen“, vult schepen Brecht Warnez aan.

De komst van de zonnepanelen past binnen het plan ‘Een daad voor ons klimaat’. Samen met de gemeenten Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede en Tielt heeft de gemeente het Europese Burgemeestersconvenant ondertekend. Wingene gaat het engagement aan om tegen 2030 minstens 40 procent minder CO2 uit te stoten. “De installatie van de zonnepanelen zorgt voor een CO2-reductie van 21.000 kg per jaar”, vertelt schepen Brecht Warnez.

Terugbetaald in 7,5 jaar

De gemeente investeert 80.000 euro in het project en maakt daarvoor gebruik van het raamcontract van het Vlaams Energiebedrijf. “In amper 7,5 jaar hebben we dat bedrag terugverdiend”, zegt schepen Brecht Warnez. “Het blijft ook niet bij deze ene investering. Met de steun van de Vlaamse Overheid gaan we in 2020 ook de verlichting van sporthal de Tuimelaar grotendeels vervangen door ledverlichting.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier