Maar een bezoeker meer per persoon in AZ Groeninge

Wie op bezoek wil, moet zich eerst aanmelden aan de bali. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vandaag (maandag) wordt een opmerkelijk strenge bezoekregeling van kracht in AZ Groeninge in Kortrijk. Het ziekenhuis raadt af om op bezoek te komen. Per patiënt mag nog slechts één iemand langs komen. Bezoek mag bovendien maar een uurtje meer duren en verloopt onder strikte voorwaarden. “We willen anticiperen op wat komen gaat”, aldus perswoordvoerder Stefaan Lammertyn.

Concrete cijfers willen ze bij AZ Groeninge niet kwijt. “Dat is zo afgesproken met de hoofdartsen van alle West-Vlaamse ziekenhuizen”, klinkt het. “Maar de strengere regels voor bezoekers zijn geen paniekreactie”, aldus de woordvoerder. “De situatie is in Kortrijk goed onder controle.”

Geen tekorten

Concreet zijn er op dit moment 24 bedden voorzien voor Covid-patiënten op de afdeling intensieve zorgen van AZ Groeninge. “En die liggen nog lang niet vol”, verzekert de woordvoerder ons. “We hebben ook al twee afzonderlijke gewone afdelingen voor coronapatiënten. Daar komt deze week nog een derde bij. Maar dat is vooral uit voorzorg. We willen voorbereid zijn op wat komen gaat.” Van een tekort aan bedden of een eventuele patiëntenstop, zoals in sommige andere ziekenhuizen in Vlaanderen, is dus nog geen sprake.

“Maar wij beseffen ook dat dat op een paar uur tijd kan veranderen. Daarom willen we zo weinig mogelijk bezoekers zien in het ziekenhuis. Hoe meer mensen, hoe meer risico op besmettingen. Langs de andere kant beseffen we ook dat bezoek een sterke psychologische invloed heeft op onze patiënten. Van een volledige afschaffing is dus voorlopig nog geen sprake. Al kan ook dat veranderen als de federale overheid strengere maatregelen aankondigt.”

Partner in de zorg

Concreet mag enkel de ‘partner in de zorg’ van de patiënt een keer per dag voor een uurtje langs komen. Je partner in de zorg is een persoon die je zelf aanduidt als je opgenomen wordt in het ziekenhuis. Die naam komt dan in je patiëntendossier te staan. Dat kan familie zijn, maar even goed een vriend of vriendin. De enige uitzonderingen gelden voor de afdelingen materniteit en palliatieve zorgen.

Wie langs wil gaan op intensieve zorgen, moet vooraf telefonisch een afspraak maken. Coronapatiënten mogen nog altijd geen bezoek ontvangen. De maatregelen zijn ook van kracht op campus Reepkaai.

Wie voor het eerst op bezoek komt, moet zich melden aan de infobalie. Daar wordt nagekeken in het patiëntendossier of je ook effectief en partner in de zorg bent, en dus mag langs gaan. Je krijgt aan de balie bovendien een blaadje mee, zo hoef je je niet elke dag opnieuw aan te melden.

Geen knuffels

Tijdens het bezoek moeten nog steeds strikte maatregelen nageleefd worden. Zo vraagt het ziekenhuis om een eigen mondmasker mee te brengen en dat ten allen tijde op te houden, ook in de kamer. Een wandelingetje in de gang zit er niet in, net zoals een bezoekje aan de bistro. Die is nog steeds gesloten. Knuffelen, kussen of een elleboogje zijn ook uit den boze. Ten allen tijde 1.5 meter afstand houden van elkaar is de regel.

“En natuurlijk blijft iedereen die symptomen zoals hoesten, hoofdpijn of koorts vertoont, in zijn kot”, benadrukt Stefaan Lammertyn. “Ook al zijn het slechts lichte verschijnselen. Als je twijfelt, kom dan niet!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier