Maar Ben Crabbé gaan ze ons niet afpakken!

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Frank Buyse (60) zit óók thuis, maar gaat elke dag op zoek naar wat zon in donkere coronatijden. En deelt die graag. Wat hoop en humor, elke dag een vitamientje.

Het is raar. Het is dubbel. Enerzijds worden we in deze lockdown terug gegooid in de tijd. Trager leven enzovoort, u weet wel. En leve alle nostalgie! Maar anderzijds worden we door alle nieuwe en ingewikkelde technologieën in één keer in de toekomst gekatapulteerd. En ik heb het nu niet over alle moderne communicatiemiddelen die zoveel mensen uit hun isolement halen. Maar over de goede zorgen van de VRT voor onze Vlaamse monumenten. Met name voor de Ronde van Vlaanderen en voor Blokken. Witte lakens buiten! De Koers is van ons en Ben Crabbé ook!

Ronde op rollen

Wel, wat doen ze op de dag van Vlaanderens Mooiste, normaal komende zondag? Normaal de hoogmis van de koers? Normaal de dag dat heel Vlaanderen voor zijn schermt hangt, langs de wegen hangt, aan alle mogelijke togen hangt… één groot Vlaams volksfeest? Wat doen ze, nu ons die schone dag is afgenomen? Welaan, dertien wielertoppers als Evenepoel, Van Aert… werken zondag vanop hun rollen in hun kot een virtuele versie van de laatste 32 km van de Ronde af. Om ter eerst, een échte koers. En Sporza zendt dat uit! Met commentaar van Wuyts en De Cauwer! Het is niet bekend of je televisie het zweet en snot van de coureurs bijlevert maar man man man… Hoe doen ze het? En ik ga nog kijken ook.

Blokken blijft bestaan, maar Ben Crabbé staat alleen in de studio.
Blokken blijft bestaan, maar Ben Crabbé staat alleen in de studio.© belga

Naar Blokken kijk ik nooit. Kéék ik nooit, in deze tijden zit ik te wachten op Het Journaal, hé. En dan kijk ik met grote bewondering naar Ben Crabbé. Al 25 jaar, al bijna 5500 afleveringen en 200.000 vragen. En zo te zien doet die dat met nog steeds evenveel plezier, hé. Hij zou al bijna elke kandidaat willen knuffelen. En zij hem. Toch mag dat nu niet meer. Ze moeten door de coronacrisis wég worden gehouden van Ben. Maar elke dag meer dan 800.000 kijkers, dat moet je verdienen. Daar moet je zorg voor dragen.

In verbinding met Crabbé

Wel, wat gaan ze dus doen met Vlaanderens Tweede Mooiste, vanaf 13 april? Ben blijft in zijn studio en de kandidaten gaan via een gedesinfecteerde spelcomputer thuis voor de camera in een rechtstreekse verbinding met Crabbé quizzen. Met een technicus naast hen – nou ja op 1,5 m van hen – die toekijkt dat ze niet ‘zeuren’. Geweldig toch? Ik ga zelfs nog eens kijken ook.

Ach, het is geruststellend, dat zo goed wordt gezorgd voor onze monumenten. Weet je wat? We staan zondag op, kijken naar de zon, eten voor het eerst in die zon, in de tuin dan wel en zeggen dan ‘en nu met een pint naar de koers kijken’. “Ze zijn daar … ze zijn daar…” gaan we langs de Vlaamse wegen niet horen kirren. Maar we hebben corona wel een uurtje gelost.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.