Maandverbanden voor Malawi

We zien Hanne Laekeman, Marie-José Lewyllie, Roosje Bauden, Nicole Andries, Francine Goudeseune-d'Hulster, Claudine Taffin, Marijke Verschaeve, Monique Devos en Roos Dedulle. (foto EG)
Redactie KW

Zaterdag vertrekt Roos Dedulle opnieuw naar Malawi, meer bepaald naar het dorp Tsangano. Samen met haar reisgenoten heeft ze een koffer maandverbanden mee voor jonge, schoolgaande meisjes. Het resultaat van het werk van de Vrienden van Tsangano.

“In Malawi, een land in het oosten van Afrika, is het gebrekkig gesteld met de hygiëne”, vertelt Roos Dedulle. “Vooral veel jonge, schoolgaande meisjes gaan niet meer naar school tijdens de periode dat ze ongesteld zijn. De oorzaak is een gebrek aan een degelijk maandverband. In alle klassen zitten veel leerlingen op de grond, ze moeten rechtstaan om te antwoorden en zijn beschaamd om hun bevlekte kledij. Met hulp van de Ieperse nocturne naaisters werd een ‘maandverbandenproject’ opgezet. De bedoeling is dat jonge meisjes drie herbruikbare verbanden krijgen en een zakje om die discreet in te stoppen en thuis te wassen. Drogen gebeurt in een grotere katoenen zak, want alles moet discreet gebeuren.”

Training in gevangenis

Twee jaar geleden maakte Roos Dedulle kennis met het PEG-project (Promoting Education for Girls, red.) tijdens een bezoek aan Artshop in de stad Dedza. “Ik ontmoette daar Esther, een heel actieve jonge vrouw die over haar project vertelde”, vervolgt Roos Dedulle. “Ze traint ook vrouwen om zelf menstruatiemateriaal te maken. Het probleem is dat er onvoldoende materiaal voorhanden is en de kostprijs te hoog is. Ik kon Esther wel introduceren in de gevangenis in Dedza. Daar verblijven een vijftiental vrouwen met kinderen.”

Terug in België vatte Roos Dedulle het plan op om zelf herbruikbare maandverbanden voor die meisjes te maken. “Op het internet is wel een en ander te vinden. Mijn buurvrouw Marijke Verschaeve is een ervaren naaister en zo ging de bal aan het rollen. Drie namiddagen per week was er ‘maandverbandenatelier’ in het oud gebouw van het OCMW in de Rijselstraat. De vele Malawische schoolgaande meisjes zullen enorm dankbaar zijn voor het werk dat door de naaisters geleverd werd.” (EG)

Wie het project wil steunen, kan een bedrag storten op de rekening van ‘Vrienden van Tsangano’ via BE90 8918 0401 5832. Info: 0499 24 54 71, rdedulle@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier