Maandag gaan de grenzen weer open: zij zijn er hélemaal klaar voor

foto Frank © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Maandag gaan onze landgrenzen opnieuw open. Vanaf dan mogen we reizen naar alle landen binnen de Europese Unie. Het coronavirus is nog lang niet verslagen, maar heel wat mensen popelen om ein-de-lijk op vakantie te vertrekken… of toeristen te ontvangen. Wij namen een (veilige) duik in de reissector.

Jozef Verbauwhede vertrekt dinsdag naar Zuid-Frankrijk: “Ik neem een lading mondmaskers mee”

Jozef Verbauwhede (67) uit Ingelmunster trekt al 26 jaar lang naar Portignan Plage, op een steenworp van Montpellier. Dat was hij ook van plan op 18 maart, enkele dagen nadat ons land in lockdown ging. “Maar toen gingen de landsgrenzen hermetisch dicht”, zucht Jozef.

“Ik moest dus vrede nemen met mijn eigen tuin. Maar we hebben het ongelooflijke geluk gehad dat we de afgelopen maand hier van een Middelandse Zeeklimaat konden genieten. Dat heeft de pil wel wat verzacht, net als het feit dat niemand in onze familie door het coronavirus getroffen werd.”

“Ik prijs me ook gelukkig dat ik de coronaperiode in België heb meegemaakt. In Frankrijk waren de maatregelen draconisch. Om je te verplaatsen had je een attest nodig en kon je niet zomaar overal naartoe. Hier hebben we de lightversie beleefd, daar zaten de mensen als het ware gevangen in hun eigen woning.”

Toch popelt Jozef om volgende week de auto in te springen en samen met zijn partner naar zijn geliefde Zuid-Frans dorpje te rijden. “We hebben zelfs de auto niet uitgeladen. Al onze bagage steekt al drie maanden in de koffer, we kunnen meteen vertrekken. Dinsdagochtend 16 juni om 7 uur zijn we weg. En amper 10,5 uur later bevind ik me weer waar ik het liefst vertoef. Dan trek ik een Duvel open en klink ik op onze herwonnen vrijheid.”

Jozef is van plan om een half jaartje in Portignan Plage te verblijven, al zal hij tussendoor af en toe naar de heimat terugkeren. “Op 17 oktober vieren we de derde verjaardag van mijn kleindochtertje Lotte, dat wil ik voor geen geld ter wereld missen. Met het vliegtuig sta ik in amper anderhalf uur weer in Belgische bodem. En mocht er de komende maanden een tweede coronagolf uitbreken, dan kan ik meteen naar huis terugkeren. Dat stelt ook mijn familie gerust.”

Eén iets zal Jozef wel aan zijn bagage toevoegen: mondmaskers. “Daar neem ik er een hele pak van mee”, zegt hij. “Net als ontsmettende handgel. Ik ben 67 en behoor dus tot de risicogroep, ik zal ook in Zuid-Frankrijk voorzichtig zijn.”


Nancy Vandenberghe runt B&B in Italië: “We zullen echt álles ontsmetten”

Maandag gaan de grenzen weer open: zij zijn er hélemaal klaar voor

Nancy Vandenberghe (51) verhuisde met haar man Maurizio Blanc (57) en hun kinderen Chiara (16) en Alessio (12) in 2012 naar het dorpje San Damiano d’Asti in Piemonte, waar ze de bed & breakfast Il Sorriso del Sole uitbaten. “Hoe de komende maanden er voor ons zullen uitzien, is nog niet duidelijk”, zegt ze.

“Veel Belgen wachten nog af en wij openen pas op 1 juli opnieuw onze deuren. Voor de eerste twee weken kregen we nog geen enkele boeking binnen, vanaf 18 juli hadden we al enkele reservaties staan. En die mensen hebben ondertussen bevestigd. Voor augustus zijn er al enkele annuleringen, maar er lopen ook nieuwe boekingen van Italianen binnen. Mensen uit Turijn die even de drukte van de stad willen ontvluchten en niet naar een te vol strand willen. September staat nog maagdelijk blank, terwijl we anders de handen vol hebben.”

Het dagelijkse leven in Italië heeft zich ondertussen wat hernomen. “Al blijft het onwennig. Mondmaskers zijn een dagelijks attribuut geworden. Aangezien mijn echtgenoot zijn job als vrachtwagenchauffeur heeft kunnen blijven uitoefenen, valt de schade voor ons al bij al mee. Onze B&B is tegen één dergelijk jaar bestand, maar 2021 moet en zal weer beter worden. We hopen vurig dat het virus onder controle blijft, want deze regio leeft van het toerisme. Daarom nemen we alle mogelijke maatregelen. De B&B zullen we tot in de puntjes poetsen en we zullen echt álles ontsmetten.”


Reisblogger Niel Van Herck popelt om er weer in te vliegen: “Mijn jaar was plots helemaal leeg”

Niel Van Herck, achterop een motorfiets in de Filipijnen. (gf)
Niel Van Herck, achterop een motorfiets in de Filipijnen. (gf)

De Gentse Oostduinkerkenaar Niel Van Herck (34) is al tien jaar als reisblogger Tjoolaard.be actief en vertoeft normaal minstens drie maanden per jaar in het buitenland. “Toen de grenzen sloten, bevond ik me in Oostenrijk”, blikt hij terug. “Op een steenworp van Ischgl, waar Covid-19 zo hard heeft toegeslagen. De terugtocht naar België was best spannend, maar sindsdien zit ik in mijn kot. Ik heb mezelf twee weken in quarantaine geplaatst en aanvankelijk kon ik me wel aanpassen aan mijn nieuwe situatie. Ik heb thuis een pak klusjes en enkele artikels afgewerkt, maar toen viel het stil. Mijn jaar was plots helemaal leeg. Geen afspraken, geen plannen, geen reizen…” Nu jeukt het om er opnieuw in te vliegen. “Zó lang in dezelfde omgeving vertoeven, dat ben ik echt niet gewoon. Gelukkig lopen de trips stilaan weer binnen. “Het ministerie van Toerisme van Nederland en Duitsland stuurde me al een uitnodiging en ik ben ook aan het onderhandelen met Japan. Mijn favoriet land, ik hoop er dit jaar nog weer vaste voet aan grond te zetten.”

Zijn eerste trip staat voor eind juni gepland: een roadtrip met enkele vrienden richting de Balkanlanden. “Je kan niet geloven hoe hard ik daar naar uitkijk. En ik hoop dit jaar ook nog in Ierland, Schotland en Scandinavië te raken. Maar reizen op zich zal anders worden. Het mondmasker zal definitief tot onze bagage behoren en hygiëne zal alleen maar belangrijker worden. Hopelijk gaat het spontane niet helemaal verloren.”


Dimitri Thirion is de spreekbuis van de Brugse hotels: “Mikken op gasten uit onze buurlanden”

foto Davy Coghe
foto Davy Coghe© Davy Coghe

Dimitri Thirion runt sinds 2008 hotel Jan Brito in Brugge. Jan Brito is één van de vier Brugse hotels die open bleven in volle coronacrisis. Sinds februari is hij voorzitter van de vzw Hotels regio Brugge. Die vereniging overkoepelt de meeste Brugse hotels en vertegenwoordigt 80 procent van de 3.500 Brugse hotelbedden.

Dimitri hoopt vanaf maandag klanten uit onze buurlanden te mogen verwelkomen. “Ik verwacht geen stormloop, voorlopig zijn onze boeken zo goed als onbeschreven. Op veel Belgen moeten wij alleszins niet rekenen, ook al zullen de meeste landgenoten deze zomer hun vakantie in eigen land doorbrengen. Dat doen ze liefst aan zee of in de Ardennen. Een lichtpunt is dat 70 procent van ons cliënteel uit de buurlanden afkomstig is. De Brugse hoteliers moeten dus vanaf maandag voluit mikken op Nederlands, Duitse, Franse en Britse gasten. Op gasten uit andere continenten reken ik niet snel.”

De temperatuur van de gasten meten bij aankomst, zal Dimitri niet doen. “Het is niet echt klantvriendelijk om meteen een koortspistool tegen het voorhoofd te drukken”, zegt hij. “Maar er worden wel gerichte vragen gesteld tijdens het welkomstgesprek. De stickers om te wijzen op de afstandsregels en de glazen wand voor de balie zijn besteld. Wat hygiëne betreft verandert er niet veel, aangezien hotels daar sowieso al veel aandacht op vestigen. Een ontbijt aan bed bestellen zal helaas niet meer mogelijk zijn, want we mogen de kamer niet meer binnengaan. We kloppen op de deur en plaatsen het dienblad in de gang.” (SVK)


Rijsel klaar om West-Vlamingen te verwelkomen: “We hebben de Belgen gemist”

foto Getty
foto Getty© Getty Images/Photononstop RF

Heel wat West-Vlamingen staan te trappelen om opnieuw een bezoek te brengen aan onze zuiderburen. Lille, of Rijsel, staat alvast klaar om onze landgenoten met open armen te ontvangen. “Rijsel houdt van de West-Vlamingen en we hebben dan ook alles op alles gezet om het hier zo veilig mogelijk te maken”, klinkt het bij een uitgelaten Stéphane Carrara, woordvoerder van het stadsbestuur. “De coronacrisis is voor heel wat handelaars hier een flinke klap geweest. Naast onze eigen lockdown, kregen we ook te kampen met gesloten grenzen en Belgen die thuis moesten blijven.”

Hij laat meteen ook weten dat de stad heel wat maatregelen heeft genomen om het voor bezoekers van net over de grens zo comfortabel mogelijk te maken. “Genieten van een heerlijk glas op een terrasje op de markt of in een van de winkelstraten? Voor iedereen moet het deze zomer mogelijk zijn, zelfs met de strikte maatregelen die nog steeds van toepassing zijn.”

“Er werd ook besloten om het oude stadscentrum verkeersvrij te maken tijdens de weekends, zodat ook de straat door wandelaars kan worden gebruikt. Op die manier kunnen we iedereen die onze stad wenst te bezoeken met open armen ontvangen. Vanzelfsprekend roepen we wel nog steeds iedereen op het gezonde verstand te laten primeren zodat het voor iedereen ook veilig blijft. Onze populaire musea werken dan weer met een maximale bezetting en reservaties.” (CLL)

Shana Devriese en Carine Hoorne runnen reisbureau: “Reizen wordt veiliger dan ooit”

foto SBR
foto SBR© Stefaan Beel

Ook voor de onafhankelijke reisagenten waren de afgelopen maanden een beproeving. “We hebben veel bijgeleerd”, zegt Shana Devriese (31), die samen met haar moeder Carine Hoorne het Reiswinkeltje in Rumbeke runt. “Deze crisis werd op ons gegóóid. Onze eerste prioriteit was om al onze klanten veilig terug thuis te krijgen en we hebben er een punt van gemaakt om voor onze klanten beschikbaar te blijven. Ons kantoor was dan wel gesloten, we bleven via mail en telefoon bereikbaar. Zeven dagen op zeven.”

Nu ziet Shana twee soorten mensen. “Zij die liever gisteren dan vandaag op vakantie zouden vertrekken, maar we hebben natuurlijk ook klanten die hun reis voor komende zomer willen annuleren. Maar wie de komende maanden op reis vertrekt, mag er zeker van zijn dat hij dat in de meest veilige omstandigheden ooit kan doen. Hygiëne in hotels en luchthavens is nu de hoogste prioriteit en de bezetting zal rond de 50 à 60 procent schommelen. Wie vertrekt, kan dat met een gerust hart doen. En niemand zal er ook maar aan denken om de maatregelen niet of half toe te passen. Voor veel landen is toerisme een grote bron van inkomsten, die wordt niet zomaar op het spel gezet.”

Bij het Reiswinkeltje lopen de boekingen voor de zomermaanden voorzichtig binnen. “Hoopgevend”, zegt Shana. “En ook iets oudere mensen zijn er op gebrand om straks toch een reisje te kunnen ondernemen. Vooral Frankrijk, Slovenië en Oostenrijk doen het goed. We krijgen zelfs al aanvragen voor de Verenigde Staten binnen, maar daarvoor moeten we nog even afwachten.”