“Maak speelpleinen aangepast aan kinderen met een beperking”

Cedric Van Den Bussche: “Ook kinderen met een beperking moeten kunnen spelen.” (foto LOO)©LUDO-OSTIJN
Cedric Van Den Bussche: “Ook kinderen met een beperking moeten kunnen spelen.” (foto LOO)©LUDO-OSTIJN
Redactie KW

Op de laatste gemeenteraadszitting hield Harelbeeks raadslid Cedric Van Den Bussche (Open VLD) een pleidooi voor meer speeltuigen voor kinderen met een beperking. Het college trad hem bij. “We zullen daar zeker een inspanning voor doen.”

Cedric deed het idee op tijdens een wandeling. “Bij een speeltuintje botste ik op een emotionele situatie die me bij de keel greep. Daar wil ik graag even de aandacht op vestigen”, opende hij tijdens het vragenkwartiertje van de gemeenteraad. “Er was een moeder aanwezig met drie kinderen: twee van hen maakten gretig gebruik van de speeltuin, het derde jammer genoeg niet. Het kindje kon gewoonweg niet meespelen omdat het een rolstoelgebruiker was. Ik kan je verzekeren dat, na zo’n emotioneel beeld gezien te hebben, je er alles aan wil doen om die situatie te vermijden.” Cedric vindt dat elk kind de kans moet krijgen om zich te kunnen ontplooien. “Dat is een opdracht voor de stad.”

Tijd voor verandering

“Ik deed wat onderzoek en ontdekte dat er heel wat speeltuigen voor kinderen met een beperking bestaan, zoals schommels waaraan een rolstoel bevestigd kan worden”, zegt Cedric. “Ik kwam in contact met heel wat mensen die met het probleem geconfronteerd worden: ouders, vrijwilligers, zorgleerkrachten, enzovoort. Ze hadden allen dezelfde opmerking: bij heel wat zorgvoorzieningen voor kinderen met een beperking zijn zulke toestellen ter beschikking. De kinderen maken er intensief gebruik van, maar het ravotten op die toestellen gebeurt natuurlijk alleen maar daar. Ouders kunnen dus nooit hun kind(eren) buiten laten samenspelen met andere kinderen.”

Volgens Cedric is het tijd om daar verandering in te brengen. “Ook kinderen met een beperking moeten de kans krijgen om buiten te ravotten. Ik vraag niet om op elk speeltuin een speciaal toestel te plaatsen. Het is al belangrijk dat er een speeltuin zou zijn waar dit wel het geval is. Zulke toestellen zijn natuurlijk duur. In deze legislatuur worden blijkbaar heel wat speeltuinen in de stad onder handen genomen: gelieve dit mee te nemen. Laat Harelbeke hier een voorbeeld en koploper in zijn.”

Leden van het schepencollege traden Cedric bij. “Het is een constructief voorstel. Er zal zeker een extra budget moeten voorzien worden, we zullen informeren wat de mogelijkheden zijn. We zullen hier zeker een inspanning voor doen”, aldus schepen David Vandekerckhove (Groen). (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.