“Maak prostaatkanker bespreekbaar”

Fernand Fonteyne en Annemie Vermeulen
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Fernand Fonteyne uit Wenduine doet in ‘Warm West-Vlaanderen’ een steunoproep voor Think Blue Vlaanderen, de lotgenotenvereniging voor mannen met prostaatkanker en hun partners. “Het taboe bespreekbaar maken, is zo belangrijk.”

Think Blue Vlaanderen werd in 2013 opgericht door urologisch verpleegkundige Luc De Laere van het Brugse AZ Sint-Jan. Fernand Fonteyne (72), die vorig jaar door de lezers van onze krant verkozen werd als Krak van De Haan, is voorzitter van de vzw en zelf ook lotgenoot.

“Ik kreeg de diagnose van prostaatkanker in 2009, na een controle bij de huisarts. Gelukkig waren er nog geen uitzaaiingen”, zegt Fernand, die na zijn genezing iets wilde terugdoen. “Het schenkt enorm veel voldoening om anderen te kunnen helpen. Door het taboe rond prostaatkanker, of uit schaamte voor de ziekte, valt het mannen ook dikwijls moeilijk om er openlijk over te praten. Vaak mag zelfs de familie het niet eens weten.”

De patiëntenvereniging werkt daarom ook samen met een seksuologe, Marjoke Van Coillie van het AZ Sint-Lucas. “De diagnose van prostaatkanker was ook voor ons een hele brok om te verwerken. Gelukkig zijn mijn vrouw en ik allebei positief ingesteld. In mijn geval is dat een stuk van mijn genezing geweest, maar er zijn genoeg koppels die er niet samen uit raken en na verloop van tijd uit elkaar gaan”, aldus Fernand.

Voordrachten

Twee vaak voorkomende complicaties bij de behandeling van prostaatkanker, zijn urineverlies en erectiestoornissen. “Daardoor komt je seksuele relatie op den duur onder druk te staan. Zelf heb ik de volledige cyclus met radiotherapie en een hormonenkuur doorlopen. Dat maakt je lichaam kapot”, vertelt Fernand, die ondervond dat erover praten helpt.

“Ook voor de partner is dat belangrijk. Met de vzw organiseren wij elk jaar een zestal voordrachten, en na elke voordracht kan er worden nagepraat. De mensen splitsen zich dan op in groepjes, waardoor ze gemakkelijker loskomen. Onder lotgenoten verdwijnt het taboe.”

Eerstdaags verschijnt de nieuwe brochure Kanker heb je met twee; een samenwerking met de Stichting tegen Kanker over seksualiteit en intimiteit na prostaatkanker. “Dat handelt ook over je gesteund voelen, dat is zó belangrijk”, zegt Fernands echtgenote Annemie Vermeulen (71).

“Wij waren prille zestigers toen de ziekte van mijn man ons overviel. We zijn door een moeilijke periode gegaan, maar als je samen verder wil, dan doe je dat. Met vallen en opstaan. We zijn sindsdien nog begripvoller voor elkaar geworden, we genieten ook meer van elkaar.”

“In die nieuwe brochure staan mooie foto’s van ons samen. Voor ons is alles bespreekbaar, er zijn geen geheimen. En intimiteit, dat kun je ook op andere manieren invullen. Een stevige knuffel kan toch zoveel deugd doen”, vertelt Fernand. “Alleen moet je daarvoor wel die mannelijke fierheid kunnen loslaten, en dat is in het begin erg moeilijk. Mannen met prostaatkanker voelen zich vaak aangetast in hun mannelijkheid.”

Zoals borstkanker bij vrouwen, is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen. “Eén op de acht krijgt er vroeg of laat mee te maken”, zegt Fernand. “Goed dat het in deze tijden nog eens onder de aandacht komt, want kankerpatiënten zijn vaak extra kwetsbaar.”

Stilzwijgen doorbreken

“De voordrachten van Think Blue Vlaanderen werden alvast verplaatst naar de herfst. Omdat er elk jaar nog een pak nieuwe leden bij komen, houden we ook elk jaar opnieuw een voordracht rond incontinentie- en impotentieproblemen. Maar we geven ook lezingen rond andere thema’s. Het hoeft niet altijd over die kanker te gaan.”

De bijeenkomsten van Think Blue Vlaanderen noemen Fernand en Annemie, met een knipoog, prostaathalfronden. “De ene keer is dat een informele babbel, de andere keer een georganiseerde bijeenkomst met lezingen rond wetenschappelijke en medische bijzonderheden en vorderingen. Contacten met lotgenoten zijn enorm belangrijk, erover spreken helpt en het doorbreekt het stilzwijgen. Prostaatkanker heeft immers een enorme impact op je leven”, zegt Fernand.

Zijn vrouw Annemie is van nabij betrokken. “Met de dames van de lotgenotengroep en prostaatverpleegkundige Sophie Vantieghem zitten we dan samen en spreken we vrijuit. Dat verloopt heel vlot.”

Ondertussen telt de lotgenotenvereniging al bijna zevenhonderd leden van over heel Vlaanderen. “Aan de hand van vrije giften kunnen we onze vereniging verder uitbouwen, onze patiënten iets extra’s aanbieden. In december hebben we bijvoorbeeld onze jaarlijkse ledendag, en we gaan ook elk jaar op uitstap”, besluit Fernand.

Meer info over Think Blue Vlaanderen, vind je op de website

www.thinkbluevlaanderen.be en op www.facebook.com/TBVlaanderen.

De vereniging steunen kan via het rekeningnummer BE78 0018 1371 4686.