Maak kennis met de zeepboerin van Leffinge: “Pure, zelfgemaakte producten”

Daniela Constantinescu heeft een eigen gamma van huishoud- en verzorgingsproducten.© LC
Daniela Constantinescu heeft een eigen gamma van huishoud- en verzorgingsproducten.© LC
Paul Bruneel

Vraag in Leffinge naar Daniela Constantinescu en velen zullen hun schouders ophalen, maar vraag naar Daniela, de zeepboerin en iedereen zal je verder kunnen helpen. Met zelfgemaakte verzorgingsproducten wil ze helpen het lichaam te ontlasten van chemische producten omdat die kunnen leiden tot ziektes en allergieën.

Daniela Constantinescu (49) is afkomstig van Roemenië, maar woont al jaren in Leffinge. De liefde voor haar man Rodrigue Lodriguez bracht haar naar onze contreien en ondertussen hebben ze ook een zoon, Ennio (17). “Ik woon hier heel graag en zou hier niet meer weg willen. Ik geniet hier van de open sfeer en van de vriendelijkheid van de mensen in dit kleine, gezellige dorp.”

In Leffinge staat Daniela gekend als de zeepboerin, een naam die ze kreeg door haar aanwezigheid op de Markt van de Makers in Leffinge waar ze haar eigen was- en verzorgingsproducten verkoopt maar ook biovoeding. Deze markt vindt iedere eerste en derde zondag van de maand plaats in de Groenhagestraat in Leffinge.

Daniela studeerde economie en had altijd al interesse voor bloemen en planten. Zo’n vijf jaar geleden kreeg ze de diagnose borstkanker en ging ze zich verdiepen in wat er in cosmetica zit – die ze veelvuldig gebruikte – omdat ze dacht dat de oorzaak daar misschien wel te zoeken was. “Ik ontdekte dat er in cosmetica heel wat stoffen aanwezig zijn die hormoonverstorend werken. Ik heb toen besloten om hier iets aan te doen en tegelijk ook andere mensen op de hoogte te brengen en proberen te helpen. Dat is ook de reden dat ik in Leffinge op de markt sta om de mensen kennis te laten maken met verse en pure zelfgemaakte producten. Het motiveert me nog iedere dag om zelf producten te maken en mensen te informeren.”

Oude recepten

Daniela maakt haar wasmiddelen, verzorgingsproducten en biovoeding zelf en het grote doel is het lichaam te ontlasten van de chemische producten. “Onze huid absorbeert iedere dag via commerciële producten talloze petrochemische stoffen. Deze kunnen op lange termijn zorgen voor allergieën, eczema en verschillende soorten kankers”, geeft ze mee. De recepten die ze samenstelt, zijn eigenlijk recepten van vroeger.

“Ik maak mijn eigen vloeibare zeep en geïnfuseerde amandelolie nog met echte lavendel, kamille en calendula en waar nodig gebruik ik ook bio essentiële oliën. Ik ben goed op de hoogte van de producten die ik gebruik. Daarvoor lees ik boeken in verschillende talen, volg ik forums op het internet en ben ik constant op zoek naar oude recepten. Daarenboven volg ik ook wetenschappelijke studies en uiteraard blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de schoonheidsindustrie. Hierdoor ben ik erin geslaagd om mijn formules volledig op punt te stellen, maar ze kunnen steeds worden aangepast in functie van de persoon die ze gebruikt.”

Leergierig

Het assortiment van Daniela is heel ruim, gaande van wasmiddelen zoals waspoeder, allesreiniger en toiletreiniger, over verzorgingsproducten als lippenbalsem, deodorant, aftershave en vaporub, tot hypoallergene producten voor kinderen en volwassenen. Ze heeft ook biovoeding die rijk is aan noten, pitten en zaden of pure chocoladepralines met gestoomde gember.

Daniela is zelf heel leergierig, maar geeft ook graag tips en recepten mee aan anderen. Op haar website www.dezeepboerin.be vind je meer uitleg over Daniela en haar producten. Al is het beste uiteraard om toch eens langs te lopen bij haar op de markt in Leffinge. Ze legt je met de glimlach de voordelen van de zelfgemaakte producten uit.