Dat het vandaag de dag geen sinecure meer is om een dorpscafé uit te baten en met de opbrengst ervan te overleven, weten de beginnende uitbaters van café Centraal Aad De Marez en Maarten Vanlerberghe maar al te goed. Ze zijn intussen al vier maanden bezig en het lijkt aardig te lukken dankzij hun creativiteit, inzet en vooral een link met het dorpsverleden. In café Centraal kan men gezellig een pintje drinken, maar ook proeven van een typisch Oostrozebeeks streekgerecht als de 'mussepootjes'. Aan hun eerste culinair succes hebben ze intussen een vervolg gebreid door uit te pakken met twee streekbieren van eigen bodem: de Platsepisser (blond) en de Ginstepoeper (bruin), beiden 6,5 graden sterk.
...

Dat het vandaag de dag geen sinecure meer is om een dorpscafé uit te baten en met de opbrengst ervan te overleven, weten de beginnende uitbaters van café Centraal Aad De Marez en Maarten Vanlerberghe maar al te goed. Ze zijn intussen al vier maanden bezig en het lijkt aardig te lukken dankzij hun creativiteit, inzet en vooral een link met het dorpsverleden. In café Centraal kan men gezellig een pintje drinken, maar ook proeven van een typisch Oostrozebeeks streekgerecht als de 'mussepootjes'. Aan hun eerste culinair succes hebben ze intussen een vervolg gebreid door uit te pakken met twee streekbieren van eigen bodem: de Platsepisser (blond) en de Ginstepoeper (bruin), beiden 6,5 graden sterk. Vanwaar komt het idee om met een typisch dorpsbier uit te pakken? "Bier is het belangrijkste product in een dorpscafé", weet Aad De Marez. "We hebben al een heel uitgebreide bierkaart, maar het idee om daar iets unieks aan toe te voegen, bleef knagen. Met de oktoberkermis in zicht wilden we dat doen lukken. Een naam hadden we al. Het moest een biertje zijn dat beide dorpsdelen - De Ginste en het centrum - verenigt. Het werd de Platsepisser en de Ginstepoeper. Voor het etiket namen we afficheontwerper Wouter Rogge onder de arm, die voor beide biertjes een speciaal etiket ontwierp met op de achtergrond respectievelijk de Sint-Amanduskerk en de Sint-Jozefskerk."Vanzelfsprekend moest er geproefd worden. Beide bieren worden gebrouwen bij brouwerij Eutropius in Menen. Van de blonde Platsepisser kan gezegd worden dat het een pittig biertje is, aromatisch en licht bitter met een goede hoppesmaak. De bruine Ginstepoeper heeft dan als extra pigment de zoetere smaak van kandij. "We zochten in de eerste plaats naar een biertje dat past bij ons eerste gerecht de mussepootjes. Culinair was er niets meer in Oostrozebeke en daar willen we met onze recepten iets aan doen. We zijn niet van plan om ons bier te commercialiseren. Het zal alleen in onze kroeg Centraal te verkrijgen zijn. Met de kermis in het verschiet moet dat alvast een unieke attractie worden", besluiten de enthousiaste uitbaters Aad De Marez en Maarten Vanlerberghe.(CLY)