Maak kennis met de Platsepisser en Ginstepoeper van Café Centraal uit Oostrozebeke

Tijdens de kermisdagen kan je dit weekend uitgebreid kennismaken met de blonde Platsepisser en de bruine Ginstepoeper. De nieuwe biertjes van café Centraal zijn 6,5 graden sterk en worden gebrouwen bij brouwerij Eutropius in Menen. We mochten als eerste de nieuwkomers proeven.

Aad De Marez (links) en Maarten Vanlerberghe zijn ervan overtuigd dat de creatie van hun nieuwe biertjes een culinaire verrijking is voor de gemeente Oostrozebeke. © CLY

Dat het vandaag de dag geen sinecure meer is om een dorpscafé uit te baten en met de opbrengst ervan te overleven, weten de beginnende uitbaters van café Centraal Aad De Marez en Maarten Vanlerberghe maar al te goed. Ze zijn intussen al vier maanden bezig en het lijkt aardig te lukken dankzij hun creativiteit, inzet en vooral een link met het dorpsverleden. In café Centraal kan men gezellig een pintje drinken, maar ook proeven van een typisch Oostrozebeeks streekgerecht als de ‘mussepootjes’. Aan hun eerste culinair succes hebben ze intussen een vervolg gebreid door uit te pakken met twee streekbieren van eigen bodem: de Platsepisser (blond) en de Ginstepoeper (bruin), beiden 6,5 graden sterk.

Uitgebreide bierkaart

Vanwaar komt het idee om met een typisch dorpsbier uit te pakken? “Bier is het belangrijkste product in een dorpscafé”, weet Aad De Marez. “We hebben al een heel uitgebreide bierkaart, maar het idee om daar iets unieks aan toe te voegen, bleef knagen. Met de oktoberkermis in zicht wilden we dat doen lukken. Een naam hadden we al. Het moest een biertje zijn dat beide dorpsdelen – De Ginste en het centrum – verenigt. Het werd de Platsepisser en de Ginstepoeper. Voor het etiket namen we afficheontwerper Wouter Rogge onder de arm, die voor beide biertjes een speciaal etiket ontwierp met op de achtergrond respectievelijk de Sint-Amanduskerk en de Sint-Jozefskerk.”

Het moest een biertje zijn dat beide dorpsdelen – De Ginste en het centrum – verenigt

Aromatisch biertje

Vanzelfsprekend moest er geproefd worden. Beide bieren worden gebrouwen bij brouwerij Eutropius in Menen. Van de blonde Platsepisser kan gezegd worden dat het een pittig biertje is, aromatisch en licht bitter met een goede hoppesmaak. De bruine Ginstepoeper heeft dan als extra pigment de zoetere smaak van kandij. “We zochten in de eerste plaats naar een biertje dat past bij ons eerste gerecht de mussepootjes. Culinair was er niets meer in Oostrozebeke en daar willen we met onze recepten iets aan doen. We zijn niet van plan om ons bier te commercialiseren. Het zal alleen in onze kroeg Centraal te verkrijgen zijn. Met de kermis in het verschiet moet dat alvast een unieke attractie worden”, besluiten de enthousiaste uitbaters Aad De Marez en Maarten Vanlerberghe.

Het kermisprogramma

De gemeente Oostrozebeke stevent af op een heel druk kermisprogramma. We geven even een beknopt overzicht van wat er allemaal te doen staat en op welke locaties men terecht kan. Vooreerst zijn er de klassiekers of vaste ingrediënten van het kermisprogramma: de kunsttentoonstelling, het herfstcriterium voor elite op maandag en de paardenwedrennen in de Ingelmunstersteenweg op dinsdag. Maar er is veel meer en daarvoor zorgen de verenigingen, die een feesttent ter beschikking krijgen op het marktplein.

Het feestgebeuren start al op vrijdagnamiddag 4 oktober vanaf 14 uur met het open kaartkampioenschap bieden en manillen. “Aangezien het om een open kampioenschap gaat, worden er zeker een paar 100 deelnemers verwacht”, opent Herman Callens van Okra. Nog op vrijdag zorgt jeugdhuis ‘t Ipperste voor een streepje muziek in de feesttent met de K-party.

Op zaterdagnamiddag 5 oktober vanaf 14 uur wordt de koffietafel klaargezet voor alle 80-plussers in de feesttent. Daarvoor zorgt de plaatselijke seniorenraad. “We verwachten zeker 200 genodigden met hun begeleiders”, aldus Jan Scherpereel. Vanaf 18.30 uur kan men in de feesttent aansluiten voor het eetfestijn van BBC Rozenbeka.

Op zondagvoormiddag 6 oktober kan men vanaf 10.30 uur genieten van een aperitiefconcert van harmonie Sint-Cecilia in Mandelroos. Aansluitend serveert voetbalclub Scor vanaf 12 uur een maaltijd in de feesttent. Tussendoor kan je op zondagnamiddag op het marktplein een voorstelling meemaken van het Rode Kruis, dat de bezoekers wegwijs maakt in alle materiaal.

(CLY)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.