Maairobots moeten voetbalvelden in Marke, Heule en Aalbeke perfect onderhouden

De robots onderhouden het gras veel beter dan de traditionele zitmaaiers.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Stad Kortrijk nam dinsdag voor het eerst drie maairobots in gebruik op de voetbalvelden van deelgemeenten Marke, Heule en Aalbeke. “Deze maairobots zullen in de toekomst alle Kortrijkse sportvelden perfect onderhouden waardoor de velden er nog beter zullen bij liggen voor de sporters die er gebruik van maken”, klinkt het.

Kortrijk beschikt over negentien sportgrasvelden verdeeld over negen sites. “Daarop moeten sporters onder alle weersomstandigheden veilig kunnen spelen en trainen. Het maaien van het gras is daar een belangrijk onderdeel van”, klinkt het.

Tot voor kort werd alle maaiwerk gedaan door de zaalwachters van de sportdienst. Maar tegen 2023 moeten alle velden onderhouden worden door maairobots. De robots van de Belgische firma Belrobotics werden na een grondige marktanalyse door het stadsbestuur als beste geselecteerd. Ze zijn nu al in gebruik in Marke, Heule en Aalbeke en kostten ? 31.173.71. In totaal zal er ? 118.000 worden vrijgemaakt.

De toekomst is aan onbemande voertuigen en robots

“In het beleidsplan van de stad staat: ‘De toekomst is aan onbemande voertuigen en robots’. We kiezen er dan ook voor de zitmaaiers te vervangen door moderne maairobots”, legt schepen van Economie en Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) uit. “Het maaibeheer van de sportterreinen moet om sportieve redenen van een veel hogere kwaliteit zijn dan het maaien van de andere grasstroken. De maairobots kunnen die hogere kwaliteit leveren. Dit werd bewezen door de tests die werden uitgevoerd op de velden van de Weimeersen in Rollegem in het najaar van 2018.”

Bij die test werd het ene terrein twee maanden gemaaid door een maairobot, het andere slechts een maand. “Het was duidelijk dat het inzetten van maairobots veel voordelen met zich meebracht. De kwaliteit van het maaibeeld is hoger dan bij het maaien met een zitmaaier. Een maairobot garandeert een constante hoogte van het gras en is veel lichter dan een zitmaaier. Dit komt de egaliteit van het terrein ten goede. Maairobots werken bovendien op elektriciteit, zitmaaiers op benzine. Het werken met maairobots heeft dus een daling van de CO2-uitstoot als gevolg.

Door de stille werking van de robot is er ook geen geluidsoverlast voor medewerkers en omwonenden tijdens het gebruik. Het maairegime is bovendien constanter en minder weersafhankelijk aangezien de impact van een maairobot op het terrein kleiner is. Tot slot is zowel de aankoop als het onderhoud van een maairobot goedkoper dan die van een zitmaaier.

Verschuiving personeelsinzet

Het inzetten van de robots betekent geen inkrimping van het personeelsbestand. “Doordat robots ingeschakeld worden zal er tijd en ruimte vrijkomen voor de collega’s om zich te focussen op andere zaken. Zo’n eentonige, repetitieve zaken worden best door machines gedaan. De complexere taken worden uiteraard overgelaten aan de medewerkers. Er is meer dan werk genoeg“; besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier