Maaike De Vreese en Axel Ronse (N-VA) zetten vrijwilligers in de bloemetjes

Axel Ronse ging op bezoek bij Roger uit Kuurne. Hij is op pensioen en helpt ondernemers in moeilijkheden.© gf
Axel Ronse ging op bezoek bij Roger uit Kuurne. Hij is op pensioen en helpt ondernemers in moeilijkheden.© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vandaag (zaterdag 5 december) is het de Internationale dag van de Vrijwilliger. Vlaams volksvertegenwoordigers Maaike De Vreese en Axel Ronse (N-VA) zetten daarom de vrijwilligers van Dyzo in de kijker, een vereniging die ondernemers in moeilijkheden ondersteunt. Axel ging onder andere langs bij Roger uit Kuurne.

De parlementairen staken de vrijwilligers een hart onder de riem. Samen met de medewerkers van Dyzo bedankten ze een vijftiental vrijwilligers in West- en Oost-Vlaanderen met een geschenk bij hen thuis. “De coronacrisis hakt zwaar in op onze ondernemers. Bij velen staat het water aan de lippen. De vrijwilligers van Dyzo helpen ondernemers door advies op maat of door gewoon een luisterend oor te bieden in deze moeilijke tijden. De vrijwilligers verdienen daarom dubbel en dik om eens in de bloemetjes te worden gezet”, zeggen De Vreese en Ronse.

Begeleiding op maat

Dyzo is een vzw die al 22 jaar ondernemers in moeilijkheden ondersteunt. Ze doen dat door begeleiding op maat aan te bieden aan ondernemers die het moeilijk hebben, een faillissement hebben ondergaan of willen herstarten. In 2019 ontving Dyzo ongeveer 3.200 hulpvragen. In 2020 zijn er op vandaag al ruim 2.600 vragen.

“Die begeleiding gebeurt door meer dan 40 vrijwilligers in Vlaanderen. Daarom willen we alle West- en Oost-Vlaamse vrijwilligers bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar”, zegt Ronse.

“Door de coronacrisis hebben heel veel bedrijven het bijzonder moeilijk. Ondanks de vele steunmaatregelen van de overheden staat bij veel ondernemers het water aan de lippen en dreigen er heel wat faillissementen. Het is daarom zeer belangrijk dat deze ondernemers hulp kunnen krijgen bij het redden of ondersteunen van hun onderneming zodat men eventueel een doorstart kan maken”, vervolledigt De Vreese.

Ervaring

De Dyzo-vrijwilligers zijn ondernemers die zelf ervaring hebben met vallen en opstaan bij het runnen van een onderneming. “Ze hebben daardoor niet alleen kennis maar ook heel veel empathisch vermogen, want een ondernemer in moeilijkheden staat er helaas vaak alleen voor. De Internationale dag van de Vrijwilliger is het ideale moment om alle vrijwilligers in West- en Oost-Vlaanderen te bedanken. Want zij werken dag en nacht achter de schermen en staan ondernemers bij in hun donkerste uren”, besluiten de parlementsleden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.