Lysbrug in Ingelmunster wordt afgebroken en tegen 2025 vervangen

© Bloggen.be
Philippe Verhaest

De Vlaamse Waterweg zal de huidige Lysbrug over het kanaal Roeselare-Leie afbreken en vervangen door een nieuw exemplaar. De iconische oversteekplaats voor fietsers en voetgangers is 76 jaar oud en vertoont roestvorming en slijtage. De nieuwe brug moet tegen 2025 een feit zijn.

De stalen Lysbrug werd in 1944 gebouwd nadat de vorige tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest werd. De brug heeft last van roest en is versleten, waardoor de stevigheid niet langer kan gegarandeerd worden, klinkt het bij De Vlaamse Waterweg. “We hebben de brug recent toegevoegd aan de lijst met prioritaire kunstwerken van de Vlaamse overheid die aan vervanging toe zijn.”

Na een recente inspectie kan de levensduur niet meer worden verlengd en daarom wordt de brug in overleg met de gemeente Ingelmunster midden november uit veiligheidsoverwegingen afgesloten. Er wordt geen tijdelijke brug voorzien, maar onmiddellijk ingezet op een definitieve, nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Met de vervanging van de brug verdwijnt meteen, na de oude Dorpsbrug, de laagste brug over het kanaal Roeselare-Leie. “Dit komt de binnenvaart ten goede.”

2025 als streefdatum

Lydia Peeters, Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken: “Het is mijn ambitie om alle items op de lijst van de prioritaire kunstwerken in deze legislatuur aan te pakken. De Lysbrug in Ingelmunster willen we vervangen door een nieuwe fiets- en voetgangersbrug die aansluit op de fietsroutes langs het kanaal Roeselare-Leie en die de woonkernen op beide oevers op fietsveilige wijze kan verbinden.”

Burgemeester Kurt Windels: “Na de oplevering van de nieuwe Brigandsbrug in onze gemeente deze zomer, werken we verder nauw samen met De Vlaamse Waterweg aan de verdere heraanleg van de jaagpaden en omgeving, en aan de plannen voor de nieuwe Lysbrug. Die moet tegen 2025 een feit zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.