Luxueus kamperen in een doolhof vol maïsstengels in Damme

Landbouwster Janne Vanderyse bij een van de luxueuze tenten in het maïsdoolhof. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Nog tot eind september kun je langs de feeërieke Zuiddijk in Damme terecht voor de derde editie van Maïsterplan, het doolhof tussen de maïs van landbouwers Janne Vanderyse en Maxime Vermetten. “Je kan er trouwens ook aan glamping doen waarbij je in een mooie tent of ‘tiny house’ te midden van de maïs verblijft”, zegt Janne.

Even verdwalen tussen de maïsstengels om, na hopelijk niet al te lang zoeken, dan weer te verpozen bij een koel drankje in het midden van een boeiend polderlabyrint. Het kan deze zomer weer langs de Zuiddijk in Damme. Het Maïsterplan is terug.

Voor de derde editie zijn organisatoren Janne Vanderyse en Maxime Vermetten, die samen ook het bijhorende landbouwbedrijf runnen, bijzonder ambitieus en vernieuwend te werk gegaan. Eerste vernieuwing is de locatie: “We blijven op het domein van de hoeve maar het Maïsterplan ligt nu aan de andere kant van de boerderij; dat heeft te maken met het systeem van wisselteelt waarmee we werken”, legt Janne uit.

Glampen

“Deze zomer kan je overigens voor het eerst komen glampen, glamoureus kamperen dus, in Maïsterplan. Je verblijft daarbij in een mooie tent of tiny house met een bijzonder uitzicht. Ook voor wie misschien al enkele keren een verjaardagsfeestje, bedrijfsevenement of familie-uitstap heeft moeten uitstellen, hebben we goed nieuws. We hebben namelijk een privécirkel tussen de maïs voorzien, speciaal ingericht voor bijeenkomsten met vrienden, familie of collega’s. Volledig coronaveilig in open lucht maar met overdekt terras in geval van slecht weer. Ook voor barbecues met je vriendengroep staan we open.”

“Een formule op maat zorgt er dan voor dat je met je entourage een fantastische dag tegemoet gaat. Bovendien stelden we alles in het werk om van Maïsterplan het eerste biologische maïsdoolhof van België te maken. Dat houdt in dat we geen chemische onkruidbestrijding, kunstmest of ontsmette zaden gebruiken. Puur natuur! Ook het aanbod op onze menukaart zal lokaal en milieubewust gekozen zijn.”

Zevenster

Ook dit jaar is de mooie zevenster, verwijzend naar de oude Damse stadsomwallingen, het thema waarin het doolhof is uitgewerkt. “Maar natuurlijk net weer iets anders dan de voorbije jaren waardoor het toch moeilijk genoeg blijft”, knipoogt Janne.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.