Luxe in Koekelare: gemeente telt liefst twee weermannen

Bart Standaert: "Als ik op nieuwssites maanden op voorhand lees dat 'er een horrorwinter aankomt' of 'dat we de warmste zomer ooit zullen beleven', dan komt mijn haar daar van recht. Het weer is geen exacte wetenschap." © foto Coghe

Elke ochtend staat Bart Standaert rond 5.30 uur op om het weer te voorspellen, al kan dat in het weekend wel iets later zijn. Hij doet daarvoor een beroep op meerdere weermodellen. Mensen de buiten werken, met de fiets naar het werk gaan, een feestje organiseren en nu ook de gemeente Koekelare raadplegen het lokale weerbericht van weerman Bart. “Omdat ik vond dat de weerberichten op radio en televisie meer niet dan wel klopten, begon ik zelf uit te zoeken welk weer het zou zijn.”

Bart Standaert (43) woont met zijn echtgenote Heidy Vanroose en dochter Wouke langs de Ringlaan in Koekelare. Hij werkte zeven jaar als buschauffeur bij De Lijn en is er nu sinds twee maanden aan de slag als teamcoach. “Daarvoor werkte ik 20 jaar in de bouw. Werken met een torenkraan hoorde daar ook bij. En daar is het eigenlijk begonnen voor mij: weten in welk weer we moesten werken, of het wel nuttig was dat we zouden aanzetten ‘s morgens, of er niet te veel wind was voor de torenkraan – we werkten namelijk dikwijls aan de kust en daar kan het nogal waaien – en noem maar op. Omdat ik vond dat de weerberichten op radio en televisie meer niet dan wel klopten, begon ik zelf uit te zoeken welk weer het zou zijn. Het werd een hobby en ik ben zelfs enkele jaren medewerker geweest van een weersite.”

“Of ik de nieuwe Geri Haerynck ben? Die vraag heb ik al veel gekregen”, lacht Bart. “Maar neen, ik maak in tegenstelling tot Geri wel gebruik van de moderne technologie. En ik maak ook geen weersvoorspelling voor het hele jaar. Zelfs als mensen vragen welk weer het zal zijn volgende maand op het communiefeest van hun dochter, zal ik daar niet op antwoorden. Ik kan 14 dagen voordien hoogstens zeggen of het al dan niet mooi weer zal zijn. Meestal kijk ik zelfs niet verder dan vijf dagen vooruit.”

Kalm in Plopsaland

Elke ochtend maakt Bart rond 5.30 uur zijn weerbericht op en post dat rond 6 uur online op Facebook. En als het belooft om te stormen of te sneeuwen, dan staat de Koekelarenaar met plezier nog een beetje vroeger op. “Ik doe daarvoor geen beroep op andere weerberichten van andere weermannen- of vrouwen. Ik baseer me volledig op weermodellen die ik online raadpleeg.”

“Ik krijg dikwijls complimentjes over mijn weerberichten. Niet alleen mensen die buiten werken, bekijken mijn weerberichten, maar ook mensen die bijvoorbeeld met de fiets naar het werk gaan of iets gepland hebben. Om een voorbeeld te geven: mijn zus en schoonbroer wilden met ons op 21 juli naar Plopsaland, maar omdat ze op het weerbericht hadden gehoord dat het heel de dag zou regenen aan de kust, zagen ze het niet meer zitten. Ik heb toen zelf de weerkaarten bekeken en mijn weervoorspelling was volledig anders. ‘s Avonds zijn we zelfs lichtjes verbrand terug gekeerd uit Plopsaland, zo goed was het weer! En we hadden geluk: er was weinig volk. Mensen blijven thuis omdat ze denken dat het slecht weer zal zijn. Zo zie je maar welke gevolgen een weerbericht kan hebben en hoe het weer lokaal sterk kan verschillen. En de kust is lang. Al begrijp ik zeker dat een algemeen weerbericht niet (hyper)lokaal kan gaan.”

Geen exacte wetenschap

Bart post dagelijks zijn weerbericht enkel op zijn persoonlijke Facebookpagina. “Ik krijg vaak vriendschapsverzoekjes van mensen die ik niet ken. Meestal zijn dat mensen die via via gehoord hebben over mijn weerbericht.”

Benieuwd zoals we zijn, deden we de test en bekeken we de weerberichten die Bart de voorbije dagen postte. En het moet gezegd zijn: hij zat er telkens op. “Die opmerking krijg ik vaak. Al gebeurt het ook wel eens dat ik een update doe. Het weer is nu eenmaal geen exacte wetenschap. Als ik op nieuwssites maanden op voorhand lees dat ‘er een horrorwinter aankomt’ of ‘dat we de warmste zomer ooit zullen beleven’, dan komt mijn haar daar van recht. Het is onmogelijk om zulke voorspellingen te doen.”

Advies voor Strooidiensten

Ook de gemeente Koekelare doet voortaan een beroep op weerman Bart. “Vanaf deze winter zullen onze strooidiensten zich laten adviseren door onze moderne, plaatselijke weerman. Hij zal ons bijstaan in het interpreteren van de weersvoorspellingen zodat er op een doordachte wijze kan beslist worden om de strooiwerken aan te vatten”, aldus schepen van Openbare Werken Dirk Ampoorter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier