Luxaflor in Pollinkhove sluit na bijna 30 jaar de deuren

Mia Breyne stond 28 jaar met hart en ziel in de winkel van Luxaflor. (foto KVCL)
Redactie KW

Bloemen- en planten Luxaflor aan de Gapaard in Pollinkhove sluit op zaterdag 21 september na bijna 30 jaar definitief de deuren. Uitbaatster Mia Breyne stond altijd met veel plezier in de zaak. “Maar op een bepaald moment moet je keuzes maken: stoppen of voortdoen tot aan je pensioen”, zegt ze.

Luxaflor ligt langs de N8 Veurne-Ieper aan de Gapaard op de grens tussen Hoogstade en Pollinkhove. De zaak, met naast bloemen en planten ook een uitgebreid assortiment aan decoratieartikelen, opende eind 1991 de deuren.

“In het prille begin was de winkel gevestigd in één van de serres”, vertelt Mia Breyne. “In oktober 1992 was de bouw van de winkel klaar. De inspiratie voor de naam haalden we bij Floralux, de bekende bloemenwinkel in Dadizele. We hebben de lettergrepen gewoon van plaats gewisseld.”

Klimaatverandering

Maar nu valt na bijna 28 jaar het doek over Luxaflor. Mia ging niet over één nacht ijs vooraleer ze besliste om te stoppen. “We wilden eerst zeker zijn of onze kinderen geen interesse hadden om de winkel over te nemen of eventueel de ruimte wilden gebruiken om een andere zaak op te starten”, zegt Mia. “Maar dat bleek niet het geval.”

“Ik ben nu 51 jaar en moest een keuze maken”, gaat ze verder. “Ofwel nu stoppen en iets anders doen. Ofwel de zaak open houden tot aan mijn pensioen. Maar wie weet wat de komende tien jaar zal brengen?”

Mia koos dus om te stoppen en zo sluit de bloemen- en plantenzaak op zaterdag 21 september definitief de deuren. “Het zal wel raar doen die allerlaatste dag”, vermoedt ze. “Maar ik heb nog geen seconde spijt van mijn beslissing. De sector is ook enorm geëvolueerd. Onze generatie kocht veel meer bloemen, zowel voor binnen als buiten. Mensen kwamen soms 100 potten met geraniums vullen. Ook begonia’s deden het goed. Maar de huidige jonge generatie heeft daar minder interesse voor. In de tuin werken spreekt hen niet zo aan. Ze hebben tal van andere interesses. En bijgevolg kopen ze minder bloemen en planten.”

“Snijbloemen en orchideeën doen het dan wel goed bij zowel jong als oud”, weet Mia. “Die trend is er toch al zo’n tien jaar en blijft duren, mede dankzij het feit dat er regelmatig nieuwe kleuren en variëteiten van orchideeën op de markt komen.”

Ook de klimaatverandering speelt de bloemenverkoop parten. “Zo zijn door de tropische temperaturen in juli heel wat bloemen gewoon verbrand door de felle zon of stierven planten door de droogte”, weet Mia. “Dan gaan mensen twee keer nadenken vooraleer ze nieuwe bloemen aanschaffen voor in de tuin of ze kopen planten die beter tegen de droogte kunnen. Ook de verkoop online en de megazaken zijn niet bevorderlijk voor de kleinhandel. Je kan nu bij wijze van spreken overal bloemen kopen.”

Klantvriendelijkste handelaar

De voorbije decennia kreeg Mia heel wat volk over de vloer. En die wisten haar inzet en advies duidelijk te waarderen, want Luxaflor werd drie keer op rij door Handelsgids.be uitgeroepen tot klantvriendelijkste winkel van Lo-Reninge. De erediploma’s staan netjes uitgestald aan de kassa. “Die erkenning doet wel deugd”, zegt Mia. “De recensies die mensen schrijven, zijn quasi allemaal positief. Er staat nagenoeg niets negatiefs tussen. Ik heb altijd graag in de winkel gestaan en doe het nog steeds met hart en ziel. Door ziekte van mijn mama heb ik niet kunnen verder studeren, maar in de bloemen- en plantenzaak kon ik mij creatief uitleven. En ik blijf normaal ook in de bloemensector actief. Dus op dat vlak zal mijn ervaring nog goed van pas komen.”

Tuinaanleg

“Ik wil tot slot alle klanten bedanken voor het jarenlange vertrouwen“, besluit Mia Breyne. “Het waren mooie jaren. De mensen kunnen trouwens nog altijd bij mijn man Koen Masschelein terecht voor tuinaanleg en -onderhoud. Die activiteiten worden verder gezet. Hiervoor kunnen ze voortaan terecht op het nummer 0477 21 63 37.” (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier