Lutgart Penninck zit in zak en as na woningbrand en smeekt om hulp

© CLY
Redactie KW

Op donderdag 7 april 2016 brak er brand uit in de woning van Ronny Sabot en Lutgart Penninck, beiden zestigers, in de Leegstraat 120. Toen de brandweerkorpsen van Ingelmunster en Meulebeke ter plaatse waren, sloegen de vlammen al door het dak. Omdat de verzekering niet alle schade vergoedt, doet het echtpaar een oproep aan burgers en bedrijven.

Het huis van buurman Dewulf kon gespaard blijven, maar bij het betrokken echtpaar was de ravage enorm. De bewoonster toen verklaarde dat de brand zou ontstaan zijn in de garage, door een kortsluiting aan de waterpomp, maar helemaal zeker was dat toen nog niet.

“Vooreerst mogen wij van geluk spreken dat we nog niet in ons bed lagen, anders waren we zeker nooit heelhuids uit ons huis geraakt. Toen we de brand opmerkten wilden we eerst zelf gaan blussen, maar door het uitvallen van de elektriciteit marcheerde de waterpomp niet en stonden we machteloos.”

“Het duurde dan ook nog enige tijd vooraleer de brandweer arriveerde, zodat tegen dan het vuur al vrij hevig woedde. Ikzelf geraakte gelukkig niet gewond, maar mijn man liep brandwonden van de tweede graad in het gezicht en een verbrande slokdarm op.”

Verzekering

“De schade was enorm en ik hoopte stellig dat de verzekering het grootste gedeelte zou vergoeden, maar toen was ik daar nog niet zo zeker van aangezien ik nog maar één jaar bij die maatschappij verzekerd was.”

“Ik vreesde er toen al voor dat niet alle geleden schade zou vergoed worden, zodat de heropbouw een zware financiële dobber zou worden.”

Ik was toen hard onder de indruk en heb vier dagen lang geweend. De rechterkant van de woning, met inbegrip van het dak, was helemaal vernield.”

“Ik heb veertig jaar gewerkt voor die woning die op mijn naam staat. Toen al dacht ik dat ik misschien een beroep zou moeten doen op giften van mensen die mij financieel willen steunen. Want op termijn wil ik zeker terugkeren naar mijn woning in de Leegstraat.”

“Gelukkig waren toen de living en de veranda niet zo erg getroffen zodat we daar na de brand af en toe eens naartoe konden. We kregen toen wel een crisiswoning toegewezen”, vervolgt een nog altijd aangeslagen Lutgart.

Heropbouw

Lutgart Penninck zit in zak en as na woningbrand en smeekt om hulp
© CLY

Zoals toen was voorzien, lijkt de herstelling voor Lutgard en haar man een heel zware dobber te worden. “Eigenlijk hebben we toen van niemand iets ontvangen, met uitzondering van een kleine gift van iemand uit Izegem. We hadden nog het geluk dat een van de buren zich ontfermd heeft over onze papegaai. Toen we de verzekering aanspraken, bleek vrijwel onmiddellijk dat we onderverzekerd waren. De schade liep op tot 200.000 euro maar de verzekering heeft 50.000 euro te weinig uitbetaald. Precies dat geld hadden we broodnodig voor de nodige herstellingen.”

“We hebben aangeklopt bij het OCMW, maar daar viel ook niets te rapen. Er zijn nochtans nog heel wat broodnodige herstellingen nodig, maar daarvoor heb ik het geld niet meer.”

Oproep

“Daarom zou ik langs deze weg een oproep willen doen naar de bevolking om wat financiële steun zodat ik mijn living kan afwerken en de poort herstellen. Ik dank wel de brandweer voor hun optreden, maar ook door hen werd er veel schade aangebracht aan de vensters. Langs deze weg doe ik dan ook een oproep naar bedrijven of mensen met veel geld om hun hart te laten spreken en mij wat geld toe te stoppen voor de verdere herstellingen. Dit kan door geld te storten op de rekening van Lutgart Penninck, rekening nr. BE 9501 925019265 6378 of men kan ook een omslag in de brievenbus stoppen in de Leegstraat 120.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier