Lutgarde maakt kaarsjes voor de zorgsector

Lutgarde maakt de kaarsen gratis voor het zorgpersoneel. © GST
Redactie KW

Tijdens de tweede lockdown wordt in Oostkamp een warme oproep gedaan om wat licht te brengen, een kaars aan te steken of de traditionele kerstverlichting nu al op te hangen. Het bracht Lutgarde Dhont (58) op het idee om kaarsjes te maken en deze gratis aan te bieden aan de mensen die in de zorg werken.

Lutgarde Dhondt is een alleenstaande vrouw die als vrijwilliger in de voor- en naschoolse opvang actief is. Ze heeft het financieel niet breed maar wil toch haar steentje bijdragen aan een warme samenleving.

Tijdens de eerste lockdown heeft ze heel wat zelfgekweekte plantjes weggeschonken en nu wil ze hetzelfde doen met zelfgemaakte kaarsen. Haar woonkamer staat gevuld met kaarsen, in allerlei vormen en vele zelfgekweekte plantjes.

“Met dit kleine gebaar wil ik de zorg toch een beetje steunen en kan ik veel vrije tijd invullen. Ik bekijk de zorg zeer breed en daaronder zie ik ook de mensen die werken in de kinderopvang, een zorggroep die veelal vergeten wordt. Al deze mensen kunnen een kaarsje krijgen van mij, of aangeboden door iemand anders, als ze maar bij de zorg terechtkomen. Wie iets wil schenken aan iemand anders betaalt een symbolische euro. Zo kan ik nieuw materiaal aankopen”, vertelt Lurgarde. “Om alles betaalbaar te houden ben ik op zoek gegaan naar restjes kaars die ik dan afschraap, smelt en voorzie van een nieuw lontje.”

Lutgarde heeft lange tijd zelf in de zorg gewerkt en weet hoe zwaar dit beroep is. “Het is een werk dat zeer belastend is voor de rug en schouders. Dit werd ook voor mij te zwaar en daardoor heb ik mijn zorgwerk moeten stilleggen. Maar van thuis uit heb ik altijd zelf gezien, hoe weinig we ook hadden, er was altijd iets mogelijk om een ander te helpen. Mijn ouders waren daarnaast ook zeer creatief. Mama was onder andere verantwoordelijk voor de knutselafdeling van de CM. Ik heb nu beide kwaliteiten kunnen combineren.”

Lutgarde Dhondt kan gecontacteerd worden via haar Facebookpagina en de kaarsjes of planten kunnen bij haar thuis afgehaald worden.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier