Lustige Velodroom hipper dan ooit door TikTok-filmpjes: “Mijn fietsjes zijn plots trending”

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Na het Shantykoor pikt nu ook de Lustige Velodroom een graantje mee van de TikTok-gekte. “Mijn fietsjes zijn plots trending”, glundert uitbater Thierry Monbaliu. Ondertussen begint hij al aan zijn 88ste seizoen.

Achtentachtig gekke fietsjes heeft hij ondertussen: eentje voor elk jaar dat de Lustige Velodroom bestaat. Deze zomer voegt uitbater Thierry Monbaliu (56) de macarenafiets aan zijn collectie toe. “Het is alweer enkele jaren geleden dat het zo’n dikke zomerhit was, maar iedereen kent dat liedje nog. Het zit ook in mijn megafoon en de mensen doen allemaal vrolijk mee als ik het opzet”, zegt hij.

Jacques Vermeire

Op de maximumscore van tien, haalt de macarenafiets – met beweegbaar middenstuk – volgens Thierry een moeilijkheidsgraad van negen. Daarmee evenaart hij de links-rechtsfiets, waarbij je tegendraads moet sturen. “Elke zomer zijn er maar een handvol mensen die daarin slagen”, aldus Thierry.

Vorige week kreeg hij op zijn gekke piste onverwacht bezoek van Jacques Vermeire, die zopas zijn expo 70REVER opende in de Pier, en diens dochter Julie. “Neen, het idee kwam niet van hen. Ik doe ook geen dansjes voor TikTok”, glimlacht Thierry. “Het waren mijn Cubaanse vrienden die er plots mee afkwamen om op TikTok te gaan. Mijn 17-jarige jobstudente Cato heeft dan een account helpen opzetten, want ik ben daar helemaal niet in thuis.”

Thierry mag zijn Cubaanse vrienden dankbaar zijn, want ondertussen werd zijn eerste TikTok-filmpje al bijna dertigduizend keer bekeken. “En het is ook dankzij mijn jobstudente Cato, die mij getoond heeft hoe het moest en er eerst nog mee lachte dat er geen enkele view kwam. ’t Zal misschien toch wel niks worden, zei ze. Maar ‘s avonds had mijn filmpje plots tweeduizend views, en de volgende morgen waren dat er al vijfduizend. Het blééf maar stijgen.”

We hebben nu 88 fietsjes, eentje per jaar dat we bestaan

Ondertussen is Thierry’s TikTok-filmpje al meer dan 28.000 keer bekeken. “Het doet ook deugd om de vele leuke reacties te lezen. Een hart onder de riem na zo’n moeilijk coronajaar”, aldus Thierry, die toegeeft dat hij zijn smartphone sindsdien maar moeilijk aan de kant kan leggen. “Ik wil de hele tijd weten hoeveel views ik al heb. Ee beetje TikTok-verslaafd”, lacht hij.

Het 88ste seizoen van Lustige Velodroom lijkt daarmee goed ingezet. “’t Loopt nog lang niet zoals vóór corona, maar het ziet er toch stilaan weer wat rooskleuriger uit. De scholen komen stilaan terug, ik krijg opnieuw jeugdbewegingen over de vloer… In de loop van juni heb ik zelfs al een paar keer een volle piste gehad”, aldus Thierry.

Zijn TikTok-succesje is bovendien een leuke bevestiging dat de attractie jong en oud blijft aanspreken. Al blijft Thierry daar nuchter bij. “Geen idee of het een blijvend effect zal hebben – ik denk eerlijk gezegd van niet. Maar ‘t is natuurlijk wel mooi meegenomen. Laat ons zeggen dat dit de zomer van TikTok wordt.”

Thierry’s bedoeling is om elke dag van de zomervakantie een leuk nieuw filmpje te lanceren, waarin hij zijn gekke fietsjes in de kijker zet.

Michel Van den Brande

“Zo wil ik graag eens Michel Van den Brande uitnodigen om hier samen met zijn Sofie de just married-fiets te komen testen. En ik denk ook aan een filmpje van bezoekers die de slappe lach hebben… Je ziet: ideetjes genoeg. Ik wil op die manier iedereen goesting doen krijgen om zelf ook eens een rondje te komen rijden”, aldus Thierry.