Lunacoustic wil met nieuwe single ‘Anderhalve Meter’ mensen hoop geven

Nancy Neut en Dirk Derdaele van Lunacoustic brachten de single 'Anderhalve meter' uit om iedereen een hart onder de riem te steken. (KVCL / foto gf) © (KVCL / foto gf)
Redactie KW

Net zoals veel artiesten missen ook Nancy Neut en Dirk Derdaele uit Gijverinkhove, die samen het muzikale duo Lunacoustic vormen, het podium en de fans. Toch zitten ze niet stil en brengen ze met ‘Anderhalve Meter’ een nieuwe single uit.

Lunacoustic bracht begin dit jaar nog de single ‘Als het meezit’ uit. Het duo stond daarmee zes weken in de Ultratop met een 31ste plaats als hoogste notering. Maar nu zit het wel even tegen voor Nancy Neut, die een kapperszaak uitbaat, en Dirk Derdaele.

“Alle kapperszaken zijn verplicht gesloten”, zegt Nancy Neut. “Ik gebruik de vrijgekomen tijd zo nuttig mogelijk. Zo is er plots veel meer tijd voor klusjes die bleven liggen en om het huishouden te doen. Daarnaast wandelen we nóg meer dan anders. Goed voor lichaam en geest. In de zetel liggen is niets voor ons. Dirk is naast muzikant ook metaalarbeider. Ook hij ziet het werk minderen door de crisis.”

Veel optredens van Lunacoustic werden geannuleerd. “Onze agenda was heel goed gevuld, maar het is inderdaad de ene annulering na de andere”, zegt Nancy. “Niemand weet hoelang deze periode zal duren, dus de organisatoren nemen vaak het zekere voor het onzekere.”

Onverwachte coronacrisis

Maar dat betekent niet dat Nancy en Dirk bij de pakken blijven zitten. Zo lanceerden ze donderdag het nummer ‘Anderhalve Meter’. “Het was niet de bedoeling om al zo snel na de vorige single iets nieuws uit te brengen, maar toen kwam de onverwachte coronacrisis“, vertelt Nancy. “Tijdens de eerste dagen van de ‘lockdown’ waren we – net als iedereen – erg onder de indruk van wat er allemaal aan het gebeuren was. De vanzelfsprekende vrijheid die plots weg was, de angst ook. Het zette ons aan het schrijven. De woorden kwamen vrij snel alsook de melodie.”

De clip bij 'Anderhalve Meter' werd in Zweden gemaakt door Ida Boeten. (KVCL / foto gf)
De clip bij ‘Anderhalve Meter’ werd in Zweden gemaakt door Ida Boeten. (KVCL / foto gf)© (KVCL / foto gf)

“Deze keer hebben we ook echt samen het nummer gemaakt”, vertelt Dirk. “Ik had ongeveer alle stukken en Nancy hoorde wat waar paste. Zij heeft de structuur bepaald dus. Veel artiesten brengen voorlopig geen singles uit. Wij kozen ervoor om dit wel te doen. Ten eerste omdat de inspiratie er was, maar ook omdat we denken dat de mensen net nu wel wat troost en hoop kunnen gebruiken. In deze tijd moet iedereen wel iemand missen. Familie, vrienden, of een geliefde. ‘Ooit hou ik je vast.. en zeker dichter dan anderhalve meter’, die zin vat alles samen. Gaan en staan waar je wil, een hand geven, knuffelen,… allemaal vanzelfsprekende dingen die plots niet meer kunnen. Als deze periode achter de rug is, zullen mensen hun vrijheid herontdekken en meer waarderen dan vroeger. Daar zijn we zeker van.”

Puur en oprecht

Aangezien iedereen ‘in zijn kot’ moet blijven, namen Dirk en Nancy het lied deels thuis op. “Gelukkig hebben we hier het geschikte materiaal om kwaliteitsvolle opnames te maken”, zeggen ze. “In een opnamestudio wordt alles vaak in lagen opgenomen. Stem apart, gitaar apart enz… Wij besloten om het ‘live’ in te spelen. Dus alles ineens. Die opname stuurden we door naar onze producer Eric Davids en hij werkte de song verder af. We zijn erg blij met het resultaat, het is puur en oprecht. Alles is heel snel verlopen. Op amper een week tijd was het nummer af en werd de videoclip afgewerkt.”

Die videoclip is heel speciaal en werd opgenomen in Zweden door Ida Boeten. “Het gezin Boeten verhuisde enkele jaren geleden naar Zweden, maar woonde vroeger in onze straat”, verduidelijken Dirk en Nancy de samenwerking. “We wisten dat Ida heel creatieve filmpjes maakte en zo kwamen we op het idee om haar te vragen voor deze clip. Het resultaat is heel apart en past erg goed bij het liedje.”

Vaak aan bod bij radiozenders

De muzikale carrière van Lunacoustic loopt anders best goed. “We mogen zeker niet klagen”, zeggen ze. “We maken er een punt van om eigen nummers uit te brengen en dat wordt wel gewaardeerd. Op televisie zijn onze clips regelmatig te zien en bij heel wat radiozenders komen we vaak aan bod. Ook Radio 2 wist de single ‘Als het meezit’ te waarderen. Er kwam een interview op de radio in het programma ‘De Lage Landen’ en de song zat acht weken in hun dagelijkse playlist. Bij Familyradio stonden we twee weken op nummer 1 in hun hitlijst. Zo’n dingen doen deugd en motiveren ons om door te doen waarmee we bezig zijn: ons eigen ding blijven doen.”

De clip ‘Anderhalve Meter’ is te zien op YouTube en het liedje is te downloaden via Spotify en iTunes.

(KVCL)

https://www.youtube.com/watch?v=5PyMcgmTlm4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier