LunAcoustic uit Alveringem is met ‘Vuile handen’ te zien op Ment TV

Nancy en Dirk van LunAcoustic. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Nancy Neut en Dirk Derdaele alias het muzikale duo LunAcoustic uit het kunstenaarsdorpje Gijverinkhove (Alveringem) zijn muzikaal goed bezig. Met de nieuwe zelfgeschreven single Vuile handen zijn ze binnenkort te zien op Ment TV.

Nancy en Dirk alias LunACoustic leerden elkaar een achttal jaar geleden kennen in een zware rockband. “Ik was de gitarist en zij was onze nieuwe zangeres”, zegt Dirk. “Toen de band ermee stopte, ontdekten we dat we dezelfde muzikale voorkeur hadden, namelijk Bruce Springsteen, Alanis Morissette, singer-songwriters… We zijn ook samen akoestisch beginnen spelen en later werd LunAcoustic boven de doopvont gehouden.”

Hoelang staan jullie nu exact samen op het podium ?

Dirk : “Ik denk sinds zeven jaar. Ons eerste optreden gebeurde als voorprogramma van Guy Swinnen, die een verjaardagsconcert gaf in Woumen (Diksmuide). Toen hadden we zelfs nog geen naam, we stonden op de affiche als Nancy en Dirk. Later zochten we naar een geschikte naam. De naam LunAcoustic komt in feite van het akoestische, maar ook van het gitaartje dat ik vaak bespeelde. Een goedkoop merk, geen Gibson of Fender, maar een Luna. Dat was een heel mooi gitaartje qua uitzicht. Ik koos die gitaar uit en dan hebben we die naam verwerkt in onze artiestennaam, met ook het accent op akoestisch. Nancy was direct akkoord met de naam LunAcoustic. Ze vond het geen moeilijke artiestennaam. Trouwens, de naam Foo Fighters was al bezet (lacht).”

Hoe evolueerde jullie muzikale carrière ?

Nancy : “In ‘t begin traden we op met covers, maar bij Dirk was er altijd een drang om eigen liedjes te schrijven. Hij deed dat vroeger ook in andere groepen. We begonnen met één eigen nummer, daarna namen we er twee op in onze setlist. Plots hadden we genoeg materiaal om één full-cd te vullen, die we vorig jaar uitbrachten onder de titel Side by Side.”

Dirk : “We zijn grote fans van Guido Belcanto. Hij werkte zelfs op een bepaald moment mee aan het album. Hij speelde mee in een liedje, hij sprak ook een stukje in bij de intro… Ook Andries Boone, Jasper Hautekiet, Geert Mariën werkten mee. Dit zijn allemaal heel sterke muzikanten. Ik wilde eerst een cd maken met enkel de gitaar als instrument, maar misschien zou dat na twaalf nummers vervelen.”

En plots was er een samenwerking met Peter Keereman uit Wetteren. Hoe ben je daarbij verzeild geraakt ?

Dirk : “Hij is een veelgevraagd en zeer gewaardeerd producer in het wereldje. Vaak hoorden we z’n naam vallen bij mensen uit de muziekindustrie. We namen contact op en vanaf het eerste gesprek was het een schot recht in de roos. Peter ademt muziek uit en hij begreep direct perfect wat wij voor ogen hadden.”

De nieuwe single heet Vuile handen. Een rare titel ?

Dirk : “Na een lange werkdag – we zijn niet enkel muzikanten, we hebben ook nog een dagtaak, ik zit in de metaalsector – was ik onder de douche mijn handen aan het bekijken. Die waren zo vuil. Ik kreeg plots inspiratie, begon te schrijven en op die manier ontstond Vuile handen, waarmee we hier mogen uitpakken op Ment TV. De vorige single Eindelijk was al vaak te zien op Ment TV. Deze keer mochten we ons nieuw nummer ook live voorstellen in het Plopsa Theater en dit tijdens de jongste opnamen voor de Vlaamse Top 10. Het publiek weet onze eigen songs te waarderen en dat doet ons veel plezier.”

Blijven jullie toekomstgericht met LunAcoustic verder eigen werk brengen ?

Dirk : “Waarom niet ? Ons eigen werk wordt gewaardeerd, het wordt opgepikt door het publiek, we raken er mensen mee. Dat zorgt voor een fantastisch gevoel. Ik krijg daardoor zelfs een ongelofelijke boost om verder te doen. Ik kan bepaalde nummers vlot neerschrijven, terwijl het voor andere songs dan een tijdje duurt. Maar dat is nu eenmaal zo bij iedere singer-songwriter. Soms duurt het maanden eer iets op papier staat, soms sta je om 6 uur op en heb je enkele uren later al een nieuw nummer klaar.”

Nancy : “Ik ben heel trots dat Dirk al die nummers zelf schrijft. Het is niet iedereen gegeven om zelf liedjes te schrijven. Dirk heeft wel dat talent.”

(PADI – Foto FODI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.