Luna en Hailey (12) superpopulair op TikTok: “Doe ons stoppen en de wereld stort in”

Hailey Bonduwe en Luna Dupont: samen goed voor meer dan 223.000 fans op TikTok. "Gelukkig zien we die niet van achter onze smartphone, want we zijn van nature nogal bedeesd." © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

De West-Vlaamse Céline Dept (20) mag zich sinds kort de grootste TikTokker van het land noemen, maar nu al is de opvolging verzekerd. Luna Dupont en Hailey Bonduwe zijn amper 12 jaar oud, maar worden haast dagelijks op straat herkend. Samen hebben ze meer dan 225.000 fans op TikTok en 58.000 volgers op Instagram. “We staan zelf versteld van onze populariteit”, zeggen de twee.

Je zou het de meiden niet geven, wanneer ze je voor je hebt. Twee perfect normale twaalfjarigen, ietwat bedeesd en schuchter, maar op social media-apps als TikTok en Instagram zijn ze uitgegroeid tot echte sterren. De Ingelmunsterse Hailey Bonduwe en Luna Dupont uit Izegem – Op TikTok wereldberoemd als @haileytje.b en @lunatjedupont – leerden elkaar kennen bij Life Danscenter in Izegem en groeiden uit tot BFF’s. Best Friends Forever. Maar hun online succes kwam er haast toevallig.

“Ik heb in het voorjaar van 2018 een eerste filmpje met wat dansmoves op Musical.ly (voorloper van TikTok, red.) geplaatst”, opent Hailey Bonduwe hun wonderbaarlijke verhaal. “Zonder veel verwachtingen, eigenlijk, maar tot mijn grote verbazing schoot het aantal likes als een komeet omhoog. Voor ik het wist, vonden meer dan duizend andere gebruikers mijn eerste video leuk. Ik toonde de app aan Luna, maar aanvankelijk had ze niet veel zin om met me mee te doen, maar uiteindelijk ging ze toch overstag. Gelukkig maar.” (glimlacht)

Bijna twee jaar later zijn jullie uitgegroeid tot twee van de populairste TikTokkers van het land…

Luna: “Dat begrijpen we ook zelf niet altijd. We staan ook amper stil bij het aantal volgers. Het blijft iets onvatbaar, hé.”

Hailey: “Het voorbije jaar hebben we enkele fanmeetings afgewerkt en dan zie je plots wél hoeveel mensen ons doen en laten volgen. In Plopsaland, Bobbejaanland en K in Kortrijk werden we haast overrompeld. Dan slik je wel eens.”

Luna: “Als je zo’n menigte voor je neus krijgt en je beseft dat zij je allemaal kennen… Dan moeten we selfies uitdelen, een praatje slaan met voor ons volslagen onbekenden…”

Soms is het wat creepy. In de supermarkt spreken fans je aan en het gebeurde al dat we plots foto’s van onszelf in de broodjeszaak krijgen toegestuurd – Luna Dupont

Was dat wennen?

Hailey: “Toch wel. Weet je wat het allervreemdste is? Mensen die ons op straat herkennen en ons iets toeroepen. Er zijn immers ook mensen die het níet leuk vinden wat we doen. De haters van deze wereld… We beseffen dat we in de kijker lopen, ook op onze school, Prizma Middenschool Izegem. Maar gelukkig worden we er goed begeleid.”

Luna: “Al zorgt het ook soms dáár voor gekke situaties. Onlangs kwam Sinterklaas in elke klas op bezoek en hij vroeg me een selfie voor op zijn Instagram-account.”

Hailey: “We kunnen vrijwel nergens naartoe gaan zonder dat we herkend worden. Toen we enkele weken geleden naar Waregem trokken voor een zwempartijtje, kregen we ín het zwembad de vraag om een selfie te nemen. Dat hebben we uiteraard geweigerd, want we hadden badkledij aan. Maar enkele fans achtervolgden er ons ook letterlijk.”

Luna: “Dat kan best creepy zijn. In de supermarkt spreken fans je aan en het gebeurde al dat we plots foto’s van onszelf in de broodjeszaak krijgen toegestuurd.”

Hoe ga je daar als ouder mee om?

Evelyn Guillemijn (mama van Luna): “Dat is een fenomeen waar we nu rekening mee moeten houden. We proberen onze dochters zo goed mogelijk te begeleiden en beheren letterlijk alles wat Luna en Hailey online doen. Elk filmpje bekijken we, elk bericht lezen we.”

Sharon Dewaele (mama van Hailey): “Klopt. En we gaan grondig te werk. We checken wat er in de achtergrond van de filmpjes te zien is, welke context er gecreëerd wordt. Allemaal erg belangrijk, want onze dochters worden door hun fans met een loep bekeken. Elk detail hebben ze gezien, maar wij waken erover dat ze toch nog op de nodige privacy kunnen rekenen.”

Mama's Evelyn Guillemijn (links) en Sharon Dewaele (tussen Luna en Hailey) houden de online activiteiten van hun dochter nauwlettend in het oog.
Mama’s Evelyn Guillemijn (links) en Sharon Dewaele (tussen Luna en Hailey) houden de online activiteiten van hun dochter nauwlettend in het oog. “Enkel Snapchat checken we niet.”© Joke Couvreur

Hoe kijken jullie naar het succes van Luna en Hailey?

Mama Sharon: “We staan volledig achter wat ze doen, laat dat duidelijk zijn. Maar tegelijk drukken we ze op het hart dat het morgen kan voorbij zijn.”

Mama Evelyn: “TikTok en Instagram moeten voor Luna en Hailey vooral een hobby blijven. School komt op de eerste plaats, gevolgd door hun danspassie. Want daar zijn onze dochters allesbehalve slecht in.”

Waarom we zo populair zijn? Geen flauw idee. We lijken wel erg op elkaar. Misschien is dat onderdeel van ons succes – Hailey Bonduwe

Hoe vaak lossen jullie een nieuw filmpje?

Luna: “Daar hebben we niet meteen een vaste structuur voor. Wanneer we tijd hebben, nemen we iets op, maar we proberen toch om minstens één nieuwe video per week online te plaatsen. Onze volgers verwachten dat ook.”

Hailey: “En daar kruipt best wel wat tijd in. We gaan niet rap-rap te werk, maar maken soms tientallen filmpjes en foto’s om het perfecte resultaat te bereiken.”

Waarom zijn jullie zo populair?

Luna: “Geen flauw idee. We lijken wel erg op elkaar. Misschien is dat onderdeel van ons succes? We krijgen vaak de vraag of we zussen zijn en vroeger gingen we daar elke keer in mee. ‘Ja, tweelingen, zelfs!’, antwoordden we toen. Daar zijn we nu wel mee gestopt.”

Luna en Hailey (12) superpopulair op TikTok:
© Joke Couvreur

Wie populair is, ziet deuren openen. Hoe zit dat bij jullie?

Hailey: “We hebben al heel veel mooie momenten mogen meemaken. Filmpremières waarbij we als echte sterren over de rode loper mogen lopen, we mochten in zo’n cabrio de parade door Plopsaland meemaken… We zijn ook ambassadeur van L.O.L., een speelgoedmerk van Mattel.”

Luna: “We krijgen ook wekelijks dingen toegestuurd. Speelgoed, heel veel kledij, schoenen en zelfs een Fitbit.”

Mama Sharon: “Maar we prenten hen wel in dat dit niet de normale wereld is. Soms lijkt het alsof het elke dag Sinterklaas is. Een nieuw pakje voor de deur, een nieuw hebbedingetje dat ze mogen testen… Ze moeten dankbaar zijn voor wat ze nu beleven.”

Amper 12 jaar oud en jullie zijn al echte influencers geworden…

Hailey: “Daar zijn we ons van bewust. Maar we zullen nooit zweven, met dank aan onze mama’s. Het is ook erg tijdrovend. Wanneer je een product toegestuurd krijgt, verwacht de fabrikant dat je binnen een bepaalde termijn er online ook iets mee zal doen. Die deadlines kunnen al eens voor druk zorgen, want we focussen in eerste instantie op onze schoolprestaties.”

TikTok moet voor Luna en Hailey vooral een hobby blijven. School komt eerst – mama’s van Luna en Hailey

Hoe verklaar je dat twee eerder verlegen meisjes online zo open kunnen zijn?

Luna: “Van achter onze smartphone zíen we onze fans niet. Gelukkig maar, want anders zouden we waarschijnlijk bevriezen.” (lacht)

Hailey: “Tijdens meet & greets zijn we ook eerder stil. We hebben echt tijd nodig om los te komen. Maar aan de andere kant geeft het ons ook een pak zelfvertrouwen. Sinds we met TikTok en Instagram aan de slag zijn, bloeien we echt open.”

Celine Dept is met 2,9 miljoen fans veruit de populairste Belgische TikTokker. Een voorbeeld voor jullie?

Hailey: “Goh, niet meteen. We hebben heel veel respect voor wat Celine bereikt heeft, maar dat zal ons nooit lukken. Mijn doel was om 100.000 volgers te bereiken en dat is ondertussen gelukt.”

Luna: “Ik droom toch van 150.000 fans. We zijn op weg, maar nu gaat het trager vooruit dan in onze beginmaanden. Onze mama’s checken ook elke nieuwe volger en als die er niet koosjer uit ziet, wordt die gewoon geblokt.”

Mama Evelyn: “Logisch, toch? Wat heeft pakweg een man van 55 jaar te zoeken op het profiel van mijn dochter? Niets. Dan gaat die er zonder pardon er uit.”

Luna en Hailey (12) superpopulair op TikTok:
© Joke Couvreur

De grootste vrees van een influencer is dat hij al zijn volgers in één klap verliest. Hoe zit dat bij jullie?

Luna: “Mijn TikTok- en Instagramaccount is afgelopen zomer gehackt geweest. Eerlijk: ik was compleet in paniek. We waren net op reis en iemand anders postte zaken op mijn profiel. Dat voelde écht raar aan. Na enkele uren gaf de hacker mijn account gewoon terug, want hij of zij wilde gewoon even voelen hoe het was om Luna te zijn. Ik mag er niet aan denken dat ik dat nog eens zou meemaken.”

Mama Sharon: “Op zo’n momenten moeten we onze dochters ook duidelijk maken dat wat er online gebeurt, niet het echte leven is. Maar sociale media hebben nu eenmaal een vaste plaats in ons dagelijks bestaan verworven. Veel mensen zijn tegen die nieuwe media, maar wij geloven meer in een correcte begeleiding. Luna en Hailey weten perfect wat wel en niet kan. Enkel hun Snapchat-account monitoren we niet. Die is volledig van hen. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat ze ook daar hun volle verstand gebruiken.”

Hoeveel tijd kruipt er in die begeleiding?

Mama Evelyn: “Elke dag zijn we daar toch snel een uur mee bezig. Er mag geen enkel bericht of filmpje aan onze aandacht ontsnappen. Eigenlijk zijn wij de managers van onze twee dochters. Wij bekommeren ons om de administratie, Luna en Hailey doen waar ze goed in zijn.”

En brengt dat ook geld op?

Mama Sharon: “Daar moeten we niet flauw over doen: ja. Maar wat Hailey en Luna ermee verdienen, vliegt op een geblokkeerde rekenning. TikTok is destijds gestart als een spelletje, maar is nu deels een serieuze zaak geworden. Maar we zien dat het onze dochters goed doet. Ze staan echt achter wat ze doen.”

Mama Evelyn: “We zijn ook oprecht trots op Hailey en Luna. Ze inspireren mensen, dat zien we wanneer fans hen aanspreken. Zelf kijken ze daar nog altijd met grote ogen naar, maar ze moeten zoiets vergelijken met het moment waarop zij bijvoorbeeld hun idool Ariana Grande zouden ontmoeten. Dan ben je toch even van de wereld?”

Hoe lang blijven jullie nog op TikTok te zien?

Luna: “Toch nog wel enkele jaren, maar ik besef ook wel dat ik niet tot aan mijn pensioen een TikTokker kan blijven.” (lacht)

Hailey: “Maar laat ons morgen stoppen en onze wereld stort in.”