Luna (19) is finaliste Miss Exclusive: “Een statement, nadat ik vroeger gepest werd”

Luna Rufo Molero. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse schone Luna Rufo Molero (19) is een van de 22 finalisten voor Miss Exclusive. Het podium is Luna niet vreemd, want in 2019 gooide ze al hoge ogen in The Voice op VTM. “Enkele jaren geleden werd ik nog zwaar gepest, omdat ik wat zwaarder was. Ik was erg onzeker en werd het slachtoffer van vooral online bodyshaming. Mijn deelname aan Miss Exclusive mag dus als een statement gezien worden.”

Luna Rufo Molero uit Sint-Michiels bij Brugge timmert stevig aan de weg om het te maken in de showbusiness. De jonge Brugse met Spaanse roots – haar grootvader is een Spanjaard – nam vorig jaar al deel aan de zangwedstrijd The Voice op VTM en daar deed ze het verre van slecht. Opmerkelijk is dat ook haar vader, Manuel Rufo Molero, in datzelfde jaar deelnam aan The Voice, vooral om haar te steunen evenwel. Al bracht hij het er zelf ook aardig vanaf, met zijn vertolking van het nummer ‘Faith’.

Podiumervaring

“Dat was een heel leerrijk en boeiend avontuur. Ik heb er veel geleerd van de coaches. Tussen de zogenaamde ‘knockouts’ en ‘battles’ ben ik eruit gegaan. Dus ja, ik ben best wel trots op dat parcours in The Voice”, blikt Luna terug. “Doordat ik me liet opmerken in The Voice werd ik dan ook gevraagd om op te treden op huwelijken en andere festiviteiten.” Luna nam als jong meisje in 2012 overigens ook al deel aan Junior Eurosong. Om maar te zeggen: het podium is voor haar geen vreemde omgeving.

Die podiumervaring zal ze ook kunnen gebruiken tijdens de slotshow van Miss Exclusive, want Luna mag zich een van de 22 finalistes noemen van deze Belgische missverkiezing. “In 2016 maakte ik voor het eerst echt kennis met deze verkiezing en ik was direct geïnteresseerd. Maar ik was toen nog te jong om te mogen deelnemen. Interessant aan deze verkiezing is dat het zeker niet enkel gaat om schoonheid, maar ook over sociaal-maatschappelijk engagement”, weet Luna. “Miss Exclusive werkt samen met Miss Earth, de winnares van Miss Exclusive is direct de Belgische deelneemster voor de mondiale Miss Earth-wedstrijden. Bij Miss Earth zijn zaken als het behoud van de natuurlijke rijkdommen, de klimaatkwestie en het tegengaan van plastic in de oceanen van groot belang. Die wedstrijd is voor een stuk een forum om aandacht te vragen voor deze kwesties en ook bij Miss Exclusive is dat het geval. Ik steun zelf volop de strijd tegen plastic afval in de natuur en zeeën. We moeten ons met z’n allen dringend bezinnen over hoe we met de natuur omgaan.”

Bodyshaming

Luna Rufo Molero, die nu studeert voor leerkracht lager onderwijs, heeft nog een bijkomende motivatie om deel te nemen aan deze misswedstrijd. Ze heeft nog niet altijd het slanke figuurtje waarmee ze op bijhorende foto poseert. “In de vroegere jaren van de middelbare school was ik toch wel wat zwaarder. En ik werd daar best wel heftig mee gepest. Vooral via internet, op sociale media. Ik werd dus slachtoffer van het zogenaamde bodyshaming. Heel veel mensen uiten pijnlijke commentaren over hoe ik eruit zag en natuurlijk heb ik daar erg onder geleden”, getuigt Luna. “Ik voelde me slecht door die commentaren. Waar haalden die mensen het recht om over mij te oordelen? Intussen heb ik wel gewerkt aan mijn lichaam en mijn conditie, want ik voelde ook wel dat ik te zwaar was. Ik voelde me opgeblazen en had niet zoveel energie. Nu heb ik ook meer zelfvertrouwen. Ik ben trots op wat ik bereikt heb door er zelf voor te werken en op mijn voeding te letten. In die zin is het feit dat ik nu finalist ben voor Miss Exclusive dus wel een statement.”

Een uitgestoken middenvinger dus naar al wie Luna het leven zuur maakte. “Maar voor alle duidelijkheid: naast geloven in jezelf is mijn boodschap ook dat het zogenaamde bodyshaming echt verwerpelijk is en dat het vooral belangrijk is dat je jezelf goed voelt in je vel. Laat niet op je kop zitten door mensen die op een respectloze manier over je lichaam praten. Met mijn ervaringen denk ik een waardige finaliste te zijn voor Miss Exclusive en hoop ik zo ver mogelijk te geraken.”