Lukas Dereu trekt als student-verpleger naar Gambia

Lukas Dereu: "De stagedagen in Gambia zullen minder lang duren, omdat ze psychisch zeer belastend zijn." © foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Lukas Dereu (21) studeert verpleegkunde aan het Vesaliusinstituut in Brugge. In september start zijn laatste jaar en daarom moet hij een aantal stages doen. Hij kijkt alvast uit naar één stage in het bijzonder. Die gaat door van 5 oktober tot 10 november in het Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH) in Banjul, de hoofdstad van Gambia.

Dat hospitaal is in wezen het enige in Gambia en is de referentie voor medische zorgen voor het West-Afrikaanse land van 11.295 km², met ongeveer 2 miljoen inwoners. Er gelden dus heel andere normen dan hier. “We vertrekken met zes studenten naar daar,” vertelt Lukas. “Twee studenten uit de Campus van Brugge, drie uit Oostende en één student uit Kortrijk kwamen uit de bus na een selectieprocedure. De stage moeten we zelf bekostigen. We zullen overnachten in een primitief hotelletje met enkel basisvoorzieningen. Ze hebben ons al gewaarschuwd dat we in het hospitaal zouden kunnen geconfronteerd worden met schrijnende omstandigheden, naar westerse normen dan toch. Daarom duren de stagedagen ook minder lang, ze zijn psychisch te belastend. Mentaal zal het dus best zwaar worden.”

“We zullen dagelijks stage lopen van 8 uur ‘s morgens tot 14 uur. Daarna moet de riem er een beetje af. Het is belangrijk dat ik met de medestudenten en de twee begeleiders een goede band heb, want we kunnen onze ervaringen alleen onderling verwerken. Sowieso zullen we de klik moeten maken met wat we in België gewoon zijn. Ik heb voor stage gekozen in het verloskwartier, het operatiekwartier en de afdeling met de prematuurtjes. Ik vraag me af met welke middelen zij hun interventies doen en hun problemen proberen op te lossen. Ik hoop daarom van deze stage veel op te steken”, gaat Lukas verder.

Zwaar fietsongeval

Voor Lukas was het al op jonge leeftijd duidelijk dat hij zou kiezen voor een opleiding als verpleger: “Na een zwaar fietsongeval in Limburg kreeg ik mijn stuur in het hoofd. Ik had een schedelfractuur met botsplinters in de hersenen. Ook het hersenvlies was gescheurd. Zo kwam ik, na complicaties door een infectie in de hersenen, voor meer dan een maand in een hospitaal terecht. Mijn leven heeft dan even aan een zijden draadje gehangen, maar ik kwam er bovenop en kreeg bewondering voor het verzorgend personeel. Nu nog, meer dan tien jaar later, word ik door een van hen nog herkend”, getuigt Lukas.

Benefietontbijt

De voorbereiding op zijn stage verloopt natuurlijk heel specifiek. “Ik moet bepaalde inentingen tegen tropische ziektes krijgen en ook aangepast materiaal meebrengen, zoals een muskietennet. Ik krijg ook een hele reeks voorschriften mee, met wat ik wel en niet mag doen. Zo is het drinken van kraantjeswater uit den boze. Zo moet ik me persoonlijk voorbereiden op het bezoek. Daarnaast wil ik ook van de gelegenheid gebruik maken om de plaatselijke bevolking te helpen. Ik wil medicijnen, kledij, zeep en meer uitdelen. Vaak zijn aan de straatkant enkel medicijnen te krijgen die over datum zijn of van bedenkelijke oorsprong. Om daarmee te helpen, richt ik een benefietontbijt in. Dat gaat door op 22 september in de VBS de Schatkist. Met de opbrengst kan ik ter plaatse de bevolking, die vooral in armoede leeft, helpen met enkele levensnoodzakelijke basisbehoeften”, besluit Lukas.

Deelname aan het ontbijt kost voor kinderen van 0 tot 3 jaar 2 euro, 4 tot 12 jaar 6 euro en vanaf 13 jaar 12 euro. Inschrijven op rekeningnummer BE53 7360 2644 1153. Zie ook de facebookpagina ‘Benefietontbijt buitenlandse stage Gambia’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier