Lukas (17) fietst 400 kilometer in zijn kot om geld te verzamelen voor Rode Kruis

Lukas Steelandt laat zich sponsoren om geld in te zamelen. © Davy Coghe

De 17-jarige student Lukas Steelandt uit Oostkamp volgde donderdag de lessen fysica en Frans thuis achter zijn computer. Niets bijzonders, al fietste hij die dag ook eventjes 400 kilometer bijeen en dat voor het goede doel. “Zo draag ik ook mijn steentje bij in de strijd tegen het coronavirus.”

Lukas haalde de inspiratie voor zijn actie bij Mark Beaumont. Deze Brit fietste in 80 dagen de wereld rond een rit van om en bij de 29.000 km en is daarmee de wereldrecordhouder. Elke dag fietste hij ongeveer 240 miles of 385 km. “Mark Beaumont zette een actie op poten om de strijd tegen het coronavirus te steunen. Hij verzamelde 80 mensen die elk 385 km virtueel op de rollen zouden fietsen. Zo fietsen ze samen op een dag de wereld rond.”

Instagram

“Ik heb Mark Beaumont gecontacteerd via Instagram, want ik wou graag deelnemen, maar hij zei dat de actie alleen voor Britten bedoeld was. Hij stelde voor dat ik zelf iets gelijkaardigs zou doen om een goed doel in België te steunen.”

En zo geschiedde, Lukas zocht een goed doel en vond dat in het Rode Kruis Vlaanderen. “Ik heb voor deze organisatie gekozen omdat iedereen het Rode Kruis kent. Via mijn pagina op de website doneerdoel. nl vroeg ik mensen om te doneren voor mijn goede doel. Ik verzamelde de 400 euro vlot. Ik ben blij dat ik op die manier ook mijn steentje kan bijdragen in de strijd tegen het coronavirus.”

Record verbreken

Zijn virtuele tocht van 400 km fietste de Oostkampenaar op het onlineplatform Zwift. “Een indoor cycling app, om te fietsen op de rollen dus. Iets wat ik de laatste tijd steeds vaker doe. Of ik ooit al eens 400 km had gereden? Neen, mijn langste rit was 250 km. Maar dat was in de buitenlucht. Binnen op de rollen word je gespaard van heel wat obstakels. Zo zit de wind hier altijd goed.” (knipoog)

Lukas had er veel vertrouwen in dat hij in zijn uitdaging zou slagen. “Twee weken geleden heb ik een virtuele tocht gemaakt met 8.848 hoogtemeters in de Himalaya. Dat deed ik in 13 uur en 20 minuten. De 400 km die ik gisteren reed, waren vlakke kilometers.”

Lukas begon zijn huzarenstukje ‘s morgens om 5 uur. “Het was vooral een kwestie van het tempo volhouden. Ik heb niet veel voorbereidingen getroffen. Ik zorgde ervoor dat ik de nacht ervoor 9 uur kon slapen. Voorts moest ik ook maken dat ik constant genoeg at. En ondertussen moest ik ook twee online lessen volgen: fysica en Frans. Die volgde ik op een tweede computerscherm”, aldus de vijfdejaars student wetenschappen-wiskunde van de Jozefienen in Brugge.

24 uur aan een stuk fietsen

“Ik moet toegeven dat ik de school voorlopig echt niet mis en ik vind het ook niet erg om de lessen online te volgen. Ik verveel me zeker niet.”

“Ik heb nu veel meer tijd om te fietsen en ondertussen te genieten van het mooie weer. Sinds de coronacrisis rijd ik wekelijks zo’n 500 km. Al zal dat deze week wel iets meer geweest zijn…”

Of hij deze stunt nog zou herhalen, willen we nog weten. “Mijn doel was om deze 400 km in 12 uur te fietsen. Mijn volgende doel is om eens 24 uur aan een stuk te fietsen. Maar dat zal nog niet voor morgen zijn.”