Luka outte zich via YouTube: “Mag geen issue meer zijn”

Luka leeft zich vandaag uit in kunstinstallaties. (GF)
Bert Vanden Berghe

Vandaag is het World Coming Out Day, een internationale dag waarop ‘uit de kast komen’ extra bespreekbaar wordt gemaakt. Zes jaar geleden kondigde Luka Peeters uit Heist via YouTube aan dat hij op mannen viel. Zijn verhaal ging viraal en werd intussen meer dan 150.000 keer bekeken.

“Ik ben niet meer dezelfde persoon als toen”, weet Luka. “De laatste zes jaar is er zoveel veranderd. Op positief en negatief vlak.” Hij trok een jaar lang door Azië, verhuisde naar Gent, studeerde autonome vormgeving en leeft zich vandaag uit als kunstenaar. Hij maakt eigen installaties, maar zag zijn eigen kunstenfestival en een aantal tentoonstellingen geannuleerd door corona.

Even terugspoelen naar 30 november. In een opwelling neemt Luka, toen een zesdejaarsleerling Digital Arts aan het KTA Brugge, zijn camera en maakt hij een filmpje waarin hij laat weten dat hij zich ook aangetrokken voelt tot jongens. Een dag later zet hij het na lang twijfelen online. Nog eens twee dagen later heeft half Vlaanderen zijn naam zien passeren, via Facebook of op de voorpagina’s van kranten. “Ik heb geen spijt van dat filmpje, nee, maar die hele hetze daarrond was op zijn minst wel een vreemde ervaring. De impact was enorm. Opeens werd er langs alle kanten aan mijn mouw getrokken, en had ik het gevoel dat ze van mij een soort boegbeeld wilden maken. Terwijl ik eigenlijk gewoon maar wilde zeggen wat ik te zeggen had.”

“Ik had geen behoefte om een boegbeeld te worden”

In zijn dichte omgeving werd heel positief gereageerd op zijn coming out, al kreeg hij vaak ook te horen dat hij het filmpje deed om aandacht te bereiken. Het zou niet de laatste sneer zijn die Luka kreeg, met als triest dieptepunt een pak slaag in Brugge. “Je voelt nog elke dag dat je niet tot een zekere norm behoort”, aldus Luka. “Soms zit het in kleine dingen, of opmerkingen. Binnen de maatschappij is het nog steeds een strijd die moet geleverd worden. Het thema is de afgelopen jaren veel bespreekbaarder geworden, maar dat betekent niet dat het al ingeburgerd is.”

Progressief?

“Eigenlijk zou het geen issue mogen zijn. Uit de kast komen of verliefd worden op iemand van een ander geslacht. Het is ook niet zo dat mijn leven van de ene dag op de andere veranderd is, of dat ik opeens wél mezelf was. Dat is een zoektocht geweest naar mezelf, een proces die eigenlijk nog altijd gaande is.” Luka had het al niet voor labels, maar nu heeft hij het helemaal van zich afgeschud. “Het doet er ook niet toe of ik val op cisgenders of transgenders. Ik wil de vrijheid om mensen graag te zien die ik wil, zonder daar een term op te plakken. Zo kan je in een zekere zin afvragen of zo’n World Coming Out Day in essentie wel nodig is, maar het is jammer genoeg nog altijd wel nodig. Zeker in andere delen van de wereld. Dat wij iets progressiever zijn dan andere landen? Het hangt er vanaf hoe je het bekijkt. In Afrika lagen ze daar niet wakker van, tot wij als westerse kolonisten het Christendom indoctrineerden en zeiden dat homo’s niet ok waren. Vandaag is dat in Europa geëvolueerd, maar in Afrika niet, waardoor zij dan weer als achtergesteld worden bekeken. Ook tijdens mijn rondreis door Azië zag ik dat het heel erg van land tot land verschilt.”

Initiatieven als de World Coming Out Day of de Antwerp Pride blijven noodzakelijk. (Foto Belga)
Initiatieven als de World Coming Out Day of de Antwerp Pride blijven noodzakelijk. (Foto Belga)© BELGA

Of hij nog goede raad heeft aan mensen die twijfelen of en hoe ze uit de kast kunnen komen? “Zorg voor een veilige omgeving waar je je goed voelt, waar je er kan over praten, waar mensen achter je steun. Of dat nu familie is, vrienden of zelfs mensen online. Maar er bestaat geen algemene handleiding. Doe waar jij je goed bij voelt. Is dat met een aankondiging, of net niet? Alles is ok. Weet gewoon dat je nooit alleen bent.”

Wie vragen heeft over gender en seksuele voorkeur (ook voor professionals en ouders), kan terecht op de website van Lumi (www.lumi.be), waar je ook anoniem kan chatten en bellen. Je kan hen ook rechtstreeks bereiken via 0800 99 533.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier