Ludwig Houtekeete stapt in Camarque, de zaak van zijn vrouw Tania in Izegem

Ludwig Houtekeete en Tania De Pril in de nieuwe zithoek van de Camarque.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Ludwig Houtekeete en Tania De Pril in de nieuwe zithoek van de Camarque.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Broodjeszaak Camarque op de Melkmarkt onderging een complete metamorfose en sinds enkele maanden kreeg zaakvoerster Tania De Pril in de zaak het gezelschap van haar partner Ludwig Houtekeete. “Tania vroeg er al tien jaar om”, lacht Ludwig.

Tania De Pril, een geboren en getogen Izegemse, vormt al 20 jaar een koppel met Ludwig Houtekeete uit De Panne.

Hoe leerden jullie elkaar kennen?

Tania: “Gemeenschappelijke vrienden hadden ons aan elkaar voorgesteld en het klikte meteen. En dus zijn we nu twee decennia later nog samen.”

Ludwig, je bent afkomstig van aan onze westkust. Schuilt er nog altijd een ‘zeemens’ in jou?

Ludwig: “In mijn jeugd was ik echt verknocht aan de zee. Op mijn 12de stond ik al op een surfplank en ik was ook twee jaar redder in De Panne. En toen ik in 1986 mijn legerdienst moest vervullen, koos ik voor de zeemacht. Ik heb toen ook vier maanden in de Perzische Golf gelegen. Ik hou nu nog van de zee, maar ik woon ook graag op de Bosmolens. Door mijn job was het handiger om centraal in West-Vlaanderen te komen wonen. Nu mijn mama vorig jaar is overleden, kom ik wat minder aan de kust, maar Tania en ik gaan wel graag nog eens uitwaaien in Nieuwpoort.”

Hoe kwamen jullie in de Camarque gespeld met een ‘q’ terecht?

Tania: “De ‘q’ staat voor quality. De zaak bestond al enkele jaren toen wij in 2004 de kans kregen om het over te nemen. Toen waren hier geen zitplaatsen. In 2008, dus 13 jaar geleden, besloten we om een eerste keer zwaar te verbouwen. We hebben toen enkele muren laten sneuvelen zodat het hier ook mogelijk was om ter plaatse van je broodje te genieten. Vorig jaar kregen we de kans om het pand te kopen, wat we dan ook gedaan hebben.”

En van de tweede lockdown maken jullie nu gebruik om een tweede totale make-over te doen.

Ludwig: “Er zijn daar wat zaken aan vooraf gegaan. Na 22 jaar in de verkoop van advertenties besloot ik mijn job vaarwel te zeggen. Corona zat daar zeker voor iets tussen. Ik hielp daardoor al meer dan anders met Tania. En zij was eigenlijk al tien jaar vragende partij om bij haar in de zaak te komen. We zagen ondertussen ook dat het samen werken erg goed lukte, dus besloot ik in november de stap te zetten. En vrij snel kwam dan ook de beslissing om opnieuw te verbouwen.”

“Corona deed ons inzien dat we erg graag samen werken”

Wat verandert er zoal?

Ludwig: “De zaak wordt op zich natuurlijk niet groter, maar door het anders in te delen konden we het aantal zitplaatsen optrekken van 14 naar 20. Maar we benadrukken dat iedereen hier op ieder moment ook welkom blijft. Van de werkman in zijn werkkleren over scholieren tot iemand met een kantoorjob. We zijn er voor iedereen. En die mix aan mensen is ook het mooie aan ons publiek.”

Blijft het concept van Camarque behouden?

Tania: “Onze corebusiness blijft dat we een broodjeszaak zijn. Je kunt hier broodjes afhalen, maar je kunt ze hier ook comfortabel in onze zaak nuttigen. Vroeger hadden we al enkele warme gerechten, maar we breiden dat nu uit. We gaan daarvoor in zee met de bekende slager Dierendonck. Voortaan zullen we ook twee soorten hamburgers, twee varianten hotdogs en een broodje met witte pens aanbieden. Met vlees van Dierendonck. We zijn overtuigd dat dat zal aanslaan.”

Ludwig: “We hebben zeker niet de intentie om tearoom te worden, maar klanten zullen hier ook nog een dessertje uit ons gamma met een koffie kunnen nuttigen. We kochten daarvoor een nieuwe koffiemachine aan. Maar pannenkoeken en wafels, daarvoor moet men bij de collega’s met een tearoom terecht. En van zodra het is toegestaan, zullen we aan de overkant van de straat ook weer ons terras uitzetten.”

Hoe verging het jullie zaak in dit coronajaar?

Tania: “De takeaway doet het goed. Al is alles wat anders. Studenten moeten minder naar school en veel mensen werken van thuis uit. Maar wij mochten zeker niet klagen over het voorbije jaar. We moesten uiteraard ook minder leveren aan bedrijven die aan de eventsector gelinkt zijn. We pasten ons uiteraard wel aan, we boden onze ‘receptiebroodjes’ bijvoorbeeld aan in aparte verpakkingen, zodat alles coronaveilig was.”

Straks gaan jullie ook dag in, dag uit met elkaar werken…

Tania: “Met Nele Toebat hebben we ook al iemand die hier al acht jaar in dienst is. We zijn dus met ons drieën.”

“Voor onze warme snacks zijn we in zee gegaan met Dierendonck”

Ludwig: “Behalve op zondag zijn we iedere dag open. Door wat meer mankracht zullen we nu misschien wat meer quality time samen hebben.”

De totale metamorfose van jullie winkel neemt slechts 2,5 weken in beslag. Hoe hebben jullie dat klaar gespeeld?

Ludwig: “Op 27 februari gingen we dicht, op donderdag 18 maart openden de deuren opnieuw. Dat hebben we ook te danken aan Astrid Ehrig. Zij heeft het interieur vorm gegeven. Wij hadden enkele ideeën en die heeft zij in de praktijk gezet en haar team van onderaannemers heeft de werken voor zijn rekening genomen. Zo volgde iedereen elkaar in sneltempo op.”

Hoe verging het jullie persoonlijk in coronatijden?

Tan ia: “Goed eigenlijk. Toegegeven, we zijn huismussen. We houden van thuis samen te koken en te genieten van de tuin. Die is aangelegd door Julien, Ludwigs zoon die landschapsarchitect is.”

Ludwig: “Maar we verlangen ook om eens op restaurant te gaan. We willen de collega’s van de horeca uiteraard ook steunen. En hopelijk is het vanaf 1 mei voor iedereen volle bak.”

Privé

Ludwig Houtekeete (52) en Tania De Pril (47) wonen in de Maria Van Bourgondiëstraat op de Bosmolens. Ludwig is de vader van Julien (25) en Justine (27).

Opleiding en loopbaan

Ludwig volgde een juweliersopleiding, maar was 22 jaar aan de slag bij Professional Media Group (PMG), een uitgever van vakbladen. Sinds november 2020 is hij bij zijn vrouw in Camarque komen werken. Tania werkte 13 jaar in de cafetaria van het ziekenhuis. Samen runnen ze nu de broodjeszaak op de Melkmarkt.

Vrije tijd

Tania en Ludwig omschrijven zichzelf als huismussen, maar gaan graag iets uit eten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.