Ludwig (52) wil historische waarde van Ingelmunsters stationsgebouw bewaren: “Het wordt iets exclusiefs”

Stichter Walter Vanlerberghe en zaakvoerder Ludwig Vanlerberghe in de zaak Electro-Varia. © foto FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

“Ik had nog geen seconde spijt dat ik het stationsgebouw kocht”, stelt Ludwig Vanlerberghe van Electro-Varia. “Ik kreeg veel positieve reacties op die aankoop. Ik wil dit stukje erfgoed van Ingelmunster bewaren. Wat ik ermee zal doen? We zijn in onderhandeling. Hoe vlugger we een akkoord hebben, hoe sneller ik mijn plannen kan bekendmaken.” Eind september mag hij de 60ste verjaardag van zijn zaak vieren.

Op 9 juni publiceerden we exclusief in deze krant de naam van degene die het nieuwe stationsgebouw aankocht. In de daaropvolgende weken vroegen we Ludwig Vanlerberghe (52) vaak om een extra babbel, maar na de honderden telefoons en sms’jes met felicitaties die hij kreeg, wilde hij eerst even op adem komen. Waar hij zich nu in de gemeente ergens toont, spreken de mensen hem meestal aan met chef van de statie. Ludwig heeft nog geen seconde spijt gehad dat hij deze aankoop deed.

“Met Electro-Varia zitten we nu tien jaar in de Kortrijkstraat 125 op de Brigand Site. Als zaakvoerder kijk ik naar de toekomst en wil ik kunnen uitbreiden. Ik kocht het station van Ingelmunster. Ik zit met een idee rond mobiliteit en energiezuinigheid, een compleet nieuw concept. Dat zijn allemaal aspecten die we tien jaar geleden niet hadden. Of daar een toonzaal komt? Het wordt iets exclusiefs. Ik kan het concept nog niet volledig uit de doeken doen, maar ik kan wel meegeven er graag een koffieshop te integreren. Ik zal eerst luisteren wat de mogelijkheden zijn, en we gaan ook de aanleg van de stationsomgeving afwachten. Hoelang dat kan duren? Dat kan heel vlug gaan, afhankelijk van de bevoegde instanties. Maar wees gerust: van zodra meer nieuws, mag Ingelmunster het zeker weten.”

Bijhuis in Tielt

Op 14 september 1963 begon Walter Vanlerberghe, samen met echtgenote Jeannine Raes, in een klein rijhuis in de Oostrozebekestraat 55 met Electro-Varia. Walter was installateur en hersteller, Jeannine stond in de winkel. Toen telde onze gemeente 18 elektrozaken, nu zijn er nog twee. Walter zocht een nieuwe locatie en kocht café In De Congo aan in de Oostrozebekestraat 75. In 1967 vestigden ze zich in de nieuwbouw. Tien jaar geleden verhuisde Electro-Varia naar de Kortrijkstraat 125.

“We bestaan 60 jaar en ik ben pas de tweede generatie”

Aan het hoofd staat zaakvoerder Ludwig Vanlerberghe, die andere toekomstplannen had. “Ik studeerde aan het College in Waregem en trok voor de autosector naar het VTI in Tielt. Na mijn specialisatiejaar stopte ik. In 1991 vroeg mijn pa of ik tijdens de vakantieperiode een handje wilde toesteken in zijn zaak. Dat zag ik zitten en ik ging niet meer weg”, glimlacht Ludwig. “Mijn vrouw Cindy Peulders staat nu in de zaak. Mijn broer Rudy werkt eveneens mee. Vijf jaar geleden nam ik in Tielt een zaak over van een van onze gewezen technicus Johan Blancke. Dat is ons bijhuis geworden met Jaisy, de oudste van de drie kinderen, als uitbater. Onze zoon Loewie begon net aan zijn studies in het College in Waregem. Is hij onze toekomst? We gaan hem niet verplichten, we wachten af. Na 60 jaar Electro-Varia zijn we nog maar aan de tweede generatie toe. Misschien volgt ooit de derde generatie?”

Persoonlijke adviseur

In de voorbije jaren steeg de concurrentie, inclusief de onlineverkoop. “Ik ben baas in eigen huis”, stipt Ludwig aan. “Ik doe zelf mijn aankopen bij de producent. Maak je deel uit van een groepering, dan weet je misschien wel meer, maar ik koop aan wat ik wil aankopen. Door het beperkt inschakelen van personeel kunnen we ons kostenplaatje drukken. En online… Er blijft een bepaald cliënteel bestaan dat onze service waardeert. Die dragen we al 60 jaar hoog in het vaandel. Onze klanten houden zich niet dagelijks bezig met het onlineverhaal. Die mensen willen uitleg krijgen van een persoonlijke adviseur, willen zeker zijn van de eindprijs, zodat ze niet voor een verrassing komen te staan.”

Op zaterdag 23 en zondag 24 september, telkens vanaf 9 uur doorlopend tot 18 uur, viert Electro-Varia het 60-jarige bestaan in de Kortrijkstraat 125. “Preus lijk 60”, zegt stichter Walter Vanlerberghe en dat is meteen ook de slogan van de tweedaagse opendeurdag. “We houden ieder jaar op hetzelfde moment opendeur, maar dit jaar steken we een tandje bij met talrijke acties en geschenken. We bestaan 60 jaar en we hebben klanten die al 60 jaar trouw blijven aan Electro-Varia. Daar zijn we oprecht dankbaar voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier