Lucrèce Surmont nieuwe voorzitter Paris MontmARTre in Roeselare

Lucrèce Surmont neemt de fakkel over van Willy Wostyn, hij was jarenlang het gezicht van de kunstmarkt in september. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Na een kwarteeuw geeft Willy Wostyn (71) met veel vertrouwen de scepter van dit gratis openluchtatelier door aan Lucrèce Surmont. Zij hoopt zijn werk op dezelfde manier voort te zetten en de Grote Markt in het eerste weekend van september terug onder te dompelen in die zo herkenbare Parijse sfeer.

“Sinds 1993 hebben we eerst via ‘kunst in de etalages’ van de centrumstraten ons concept uitgebouwd tot een jaarlijks begrip”, mijmert Willy. “Uiteindelijk maakten we er met onze gedreven kern een totaalspektakel van waar kunstenaars én het Roeselaars kunstminnend publiek aan hun trekken kwamen. Vooral de exposanten waren vragende partij om te kiezen voor een gemeenschappelijk gecentraliseerde tentoonstelling en dat is een schot in de roos gebleken. Door de heraanleg van de Grote Markt hebben we ons wat moeten herorganiseren maar ik ben trots op onze flexibiliteit. De expositie van regionale kunstenaars in combinatie met de randanimatie was vooral tijdens onze jubileumeditie meer dan geslaagd. Ik ben verheugd met de samenwerking met ‘Kunst in de stad’ en onze gedreven leden en vooral ook trots op dat ereteken van cultuur wat voor mij een hartverwarmende kers op de taart was.” Willy blijft actief in de werkgroep. Hij zal als erevoorzitter op administratief en pr vlak zijn steentje blijven bijdragen.

Nieuwe wind

“Anderhalf jaar geleden kwam Willy voor het eerst met dit voorstel”, aldus Lucrèce, die zelf al 15 jaar in de werkgroep zetelt en met textielkunst haar creatief ei kwijt kan. Ze wordt door haar medeleden beschreven als een dappere dynamische dame die een groot talent heeft voor stof en een nieuwe wind door deze Parijse twintiger zal laten waaien. “Vorig jaar kwam een dame, met heel wat ongemakken en vertraging, speciaal voor ons uit Nederland gespoord. Ik was onder de indruk van dat enthousiasme, die toewijding. Als Paris MontmARTre eraan komt, stuur ik normaliter een mailtje naar al mijn contactpersonen. Telkens ben ik zowel vooraf, als achteraf geraakt door al die positieve feedback. Onze organisatie brengt heel wat mensen in beweging. De horeca, de pers, het organisatieteam, de kunstenaars en ons vast publiek dat weet dat ze zich aan een uniek evenement mogen verwachten.”

Ik wil dit mooie Parijse verhaal graag verder zetten

Deze trotse moeder van twee kinderen en één kleinzoon, die parttime als verpleegster in het Heilig Hartziekenhuis actief is, bezoekt in haar beperkte vrije tijd graag tentoonstellingen. “Mijn man is bouwkundig expert en heeft tijdens buitenlandse uitstapjes vooral oog voor het architecturale terwijl ik mij in de musea helemaal kan ontspannen.” Piet Mondriaan heeft haar altijd al kunnen bekoren maar vooral het werk van Georgia O’Keeffe is voor deze nieuwbakken voorzitter een inspiratiebron.

Draagbare kunst

“Ze heeft een mooie stijl die ik graag in mijn werk laat terugkeren.” Vorig jaar mocht Lucrèce tentoonstellen in Meise, Gent en Haarlem. Tot en met Pinksteren loopt er momenteel een expositie in de Bremstruik waar zelfs perfect draagbare kunst tussenzit. “Voor die uitlaatklep zal ik door mijn nieuwe functie misschien iets minder tijd voor hebben. Er komt heel veel bij kijken. Ik ben trots op wat we samen met Willy in het verleden al hebben bereikt. Ik wil dit mooie Parijse verhaal graag verder zetten en samen met het bestuur mijn verantwoordelijkheid opnemen om Paris MontmARTre de uitstraling te geven, die het verdient”, aldus een ambitieuze voorzitter. Vanaf eind mei zijn er terug 60 plaatsen beschikbaar. De traditionele wachtlijst bewijst volgens Willy, dat het voor de rappe is.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier