Lucid Dream uit Tielt: “We proberen veel variatie in onze muziek te steken”

We herkennen v.l.n.r. Jonas Hoflack, Tess Debacker, Wout Debacker en Lander Stevens. © Foto WME
Redactie KW

De band Lucid Dream begon als een klein bandje van twee neven. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een volwaardige groep met heel wat eigen nummers. “We houden van sfeer en vinden het fijn als er écht naar ons geluisterd wordt”, klinkt het.

“Mijn neef Lander en ik zijn Lucid Dream begonnen toen we een jaar of 16 waren”, vertelt Wout Debacker. “Het begon met covers van bekende rockliedjes bij elkaar thuis, voor de leute. In afwachting van een zanger begon ik te zingen. Uiteindelijk hebben we niet meer verder gezocht en het daarbij gelaten.”

Jarenlang hielden de neven zich vooral bezig met covers. “Maar enkele jaren later begonnen we eigen muziek te schrijven, die natuurlijk invloeden heeft van alle bands waar we naar luisteren”, legt Wout uit. “Zo kwamen we al snel bij rock uit. Daarna zochten we naar een bassist en drummer om de band aan te vullen. Zo kwamen Tore en Emma erbij.”

Drummen

Maar zoals dat gaat in het leven kregen sommige bandleden het moeilijk om alle hobby’s en studies met elkaar te blijven combineren. “Tore zat in heel wat bands en moest kiezen. Op het moment dat hij ons vertelde dat hij zich zou focussen op een van zijn andere bands, hebben we hem veel succes gewenst en is Jonas onze vaste bassist geworden. Hij verving Tore al regelmatig als hij er op een optreden niet bij kon zijn.”

“Op dit moment hebben we zelfs net een volledig nieuwe setlist gemaakt. Er wordt dus geen enkel liedje gespeeld van vroeger”

“Emma heeft lange tijd voor ons gedrumd, tot ze 18 werd en naar de universiteit ging. Daardoor had ze minder tijd om te repeteren en op te treden. Met spijt hebben we dan ook afscheid genomen van Emma en hebben we ons lange tijd afgezonderd om nieuwe nummers te schrijven en op zoek te gaan naar een nieuwe drummer. Tijdens onze zoektocht begon mijn zus Tess drumlessen te volgen. Het was dan ook een logische keuze om te vragen of ze niet bij ons wou drummen.”

“Het zijn meestal Lander en Wout die met een idee voor een liedje afkomen”, vertellen de andere bandleden. “Soms zit daar al echt een structuur met strofe en refrein in, soms is het enkel een goed klinkend deuntje. Daarna gaan we aan de slag om het liedje af te werken. Pas op het einde wordt er een tekst op gezet.

Try-out

Lucid Dream probeert regelmatig vernieuwing te brengen in de optredens. “Op dit moment hebben we zelfs net een volledig nieuwe setlist gemaakt. Er wordt dus geen enkel liedje gespeeld van vroeger. Tijdens onze try-out hebben we het publiek gevraagd naar favorieten. Daarbij hebben we toch gezien dat ‘For a girl’ en ‘Every other day I’m fine’ de publiekslievelingen waren.”

“Het publiek krijgt moves te zien van gitarist Lander, die hyperkinetisch rondspringt”

De bandleden houden het meest van caféoptredens. “Maar wel met een goede sfeer, natuurlijk. De grootte van het publiek is niet echt belangrijk als je op het podium staat. Belangrijker is dat er sfeer is en dat er wordt geluisterd. We doen dan ook echt ons best om zo’n gevarieerd mogelijke setlist te schrijven, zodat je niet het gevoel krijgt steeds naar dezelfde muziek te luisteren. Ook hebben we wat belichting mee om een mini-lichtshow te geven tijdens onze optredens voor extra interactie. Alsof dat al niet genoeg is, krijgt het publiek ook nog eens de wonderbaarlijke moves van onze gitarist Lander te zien, die volledig opgaat in de muziek en hyperkinetisch rondspringt.”

Heldere droom

De band repeteert regelmatig. “Tijdens het schrijven is dat twee keer per week, tijdens periodes waarin we optreden eenmaal per week. Momenteel hebben we enkele optredens in het vooruitzicht, dus besteden we onze repetities hoofdzakelijk aan het inoefenen en bijschaven van onze setlist. Als we nog wat tijd over hebben, proberen we wat te werken aan een nieuw nummer.”

Dan nog de bandnaam, die niet zo alledaags is. “Lucid Dream is ontstaan uit onze fascinatie voor een heldere droom, lucid dream in het Engels. Als je ooit al eens zo’n droom hebt gehad, zal je wel begrijpen waarom dat zo fascinerend is.”

– De groep is opgericht in 2011. Lucid Dream bestaat uit Wout Debacker (25) uit Tielt die zorgt voor zang, gitaar en piano. Zijn zus Tess Debacker (27) uit Gent zit aan de drums. Lander Stevens (25) uit Gent verzorgt de gitaar. Jonas Hoflack (25) uit Kortrijk ten slotte speelt basgitaar.

– Hun meest memorabele optreden speelden ze in De Pallieter in Ruiselede. “De sfeer zat helemaal goed. Van Sabam moesten we onze line-up doorsturen voor het optreden met de naam en duur van de liedjes. Wij zitten niet bij Sabam, dus stuurden we hen dat we niets met hen te maken hadden en dat ze onze line-up dus niet nodig hadden. Hoewel ze ons min of meer verplicht hebben, stuurden we een verzonnen lijst met liedjes als ‘Banaan’ en ‘Sabam kan het niet aan’. Door die lijst brachten we live een improvisatie van ‘ajuinen moet ik wenen’ waarbij heel het café meezong!”

– Hun grootste droom is om eens op te treden in de AB.

– Lucid Dream boeken kost 200 euro.

(Lien Depauw)