Lucia Buysschaert brengt duurzame wijnen in Vlaamse huiskamer

Lucia Buysschaert geflankeerd door haar even ondernemende broers Brecht en Sjarel Buysschaert. (foto DRD)
Lucia Buysschaert geflankeerd door haar even ondernemende broers Brecht en Sjarel Buysschaert. (foto DRD)
Redactie KW

Op geregelde basis duurzame wijnen van authentieke wijnboeren uit heel Europa tot bij zo veel mogelijk mensen thuis brengen. Dat is de doelstelling van het jonge bedrijf WHOOwine van Lucia Buysschaert. De naar Duitsland uitgeweken Deerlijkse sommelier mikt in eerste instantie op Vlaanderen, maar is grenzeloos ambitieus.

Lucia Buysschaert (35) stamt uit een ondernemende Deerlijkse familie. Haar broer Sjarel is een van de pioniers van Lokaalmarkt, de succesrijke overdekte boerenmarkt met bar en kinderanimatie, die na Deerlijk ook nog wekelijks plaatsvindt in zes andere steden. Haar broer Brecht is dan weer stichter en zaakvoerder van het bedrijf Springbok Coaching, dat zich specialiseert in gezondheidsmanagement op het werk.

Lucia zelf studeerde communicatiewetenschappen aan UGent en was een van de drijvende krachten achter Student Kick-Off, het grootste studentenwelkomstfestival in Vlaanderen. “Daarna ben ik een jaar in Grenoble studeren”, start Lucia. “In het zuidoosten van Frankrijk heb ik enerzijds mijn Frans geperfectioneerd en een specialisatie online sales gevolgd en anderzijds de liefde van mijn leven mijn Duitse man René Merk leren kennen. Na drie jaar België, een periode waarin ik actief was in sales gastronomie, zijn we naar Piemonte in Italië gaan wonen.”

Passie voor wijn

“Ik heb altijd veel belang gehecht aan duurzame kwaliteit en gastronomie en ben daar in contact gekomen met heel wat kleine wijnboeren met prachtige verhalen en voornamelijk… steengoede producten. Mijn passie voor wijn en authentieke wijnmakers werd er verder door aangewakkerd. Op professioneel vlak resulteerde dat in verkoop en marketing voor verschillende wijnhuizen en het organiseren van wijnreizen. Ik heb enkele honderden wijnboeren bezocht en hun producten van naderbij leren kennen en heb een tweejarige opleiding sommelier gevolgd in Turijn. Niet alleen de technische kant droeg mijn interesse weg, ik heb het meeste ter plaatse, tijdens de bezoeken bij de wijnboeren zelf, geleerd.”

“Ik ben van Deerlijk afkomstig, woon door de werkzaamheden van mijn man ondertussen in Nürnberg, maar voel me even goed thuis in Frankrijk, Italië en Duitsland. Zeg maar: thuis waar de wijn is… Tijdens mijn jarenlange ervaring in de wijnwereld gaf ik met veel plezier mijn advies aan importeurs, wijnliefhebbers en -makers. Ik ontdekte dat we veel gemeen hebben. We zijn allen levensgenieters die graag onze passie voor kwaliteit delen. Met WHOOwine wil ik die levensgenieters samenbrengen.”

“Passie, vakmanschap en duurzaamheid staan centraal bij WHOOwine. Ik werk enkel samen met gepassioneerde wijnmakers die werken met respect voor en op het ritme van de natuur. Allemaal werken ze duurzaam. Het verschil tussen een authentieke wijnmaker die met veel liefde en respect voor de natuur en met zijn eigen druiven wijn maakt en de gigantische wijnindustrie waar winstcijfers de inhoud van de fles bepalen, is helaas voor ‘gewone’ wijnliefhebber haast niet te onderscheiden.”

Lucia Buysschaert wil het WHOOwine duurzame wijnen in de Vlaamse huiskalmer brengen. (foto DRD)
Lucia Buysschaert wil het WHOOwine duurzame wijnen in de Vlaamse huiskalmer brengen. (foto DRD)

“Ik zag door de jaren heen zoveel passie en ambacht waar nooit iets over verteld werd. Met WHOOwine – de naam drukt de verwondering uit voor lekkere wijn – wil ik die verhalen naar de mensen brengen. De wijnwereld wordt niet voor niets verweten oubollig en vaak hautain te zijn. Er is een nieuw elan nodig. In ‘mensentaal’ uitleggen hoe een simpele druif omgetoverd wordt tot magische wijn, daar haal ik veel voldoening uit. Elke wijnmaker heeft zijn eigen manier, zijn eigen verhaal. En die wil ik graag in zoveel mogelijk huiskamers brengen.”

Duurzaamheid

“Hoe WHOOwine concreet in zijn werk gaat? Ik kies telkens drie (h)eerlijke wijnen van één authentieke en duurzame wijnmaker die ik persoonlijk ken. Lekkere wijnen die gemaakt zijn van de betere druiven, ver weg van de massa-industrie. Onze wijnmakers zijn gepassioneerd en concentreren zich op duurzaamheid en kwaliteit. We kunnen rechtstreeks leveren tegen de best mogelijke prijs voor zowel de wijnmaker als de consument, zonder tussenkomst van agenten of distributeurs. Hoe vaak je de box met drie wijnen wilt ontvangen, kies je zelf. Dat kan maandelijks, twee- of driemaandelijks.”

“Alles wordt aan huis geleverd in mooie boxen met een duurzame verpakking. In elke box laten we het verhaal van de wijnmaker, interessante weetjes over de wijnen en een leuk wist-je-datje achter. Kennismaken kan door het bestellen van een WHOOwine Box. WHOOwine is nu enkele maanden jong en het loopt voortreffelijk. De eerste reacties zijn veelbelovend. Het is de bedoeling om mijn actieterrein uit te breiden naar de rest van België en het hele concept uiteindelijk verder in Europa te implementeren.” (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.