Luchtmachtbasis Koksijde wordt ‘noodparking voor vrachtwagens’ bij Brexit

Gouverneur Carl Decaluwé, burgemeester Koksijde Marc Vanden Bussche en korpschef PZ Westkust Nicholas Paelinck. © MVDP
Redactie KW

Gouverneur Carl Decaluwé heeft met alle betrokken instanties overlegd om voor de provincie West-Vlaanderen alvast een aantal noodmaatregelen voorzien voor de overlast die vrachtwagens in de haven van Zeebrugge zouden veroorzaken, in afwachting van het moment waarop het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt.

Volgens een schatting van de douane zouden er dan ongeveer 800 van de gemiddeld 4000 vrachtwagens die dagelijks toestromen in Zeebrugge niet de juiste documenten kunnen voorleggen. Dat zou tot lange wachttijden kunnen leiden op de terminals en tot overlast van vrachtwagens die parkeren op de naburige wegen. De 350 wachtplaatsen in de achterhaven van Zeebrugge en het 100-tal in de voorhaven zouden niet voldoende zijn.

“Daarom zijn er vier noodscenario’s voorzien om het probleem met vrachtwagens te voorkomen” zegt Nicholas Paelinck, korpschef PZ Westkust. “Normaliter als we moeten stockeren, dan doen we dat op de autosnelweg tussen Adinkerke tot maximum Middelkerke. Andere parkings komen als laatste aan bod in de vier scenario’s waaronder militaire basissen ( zoals Ursel, Koksijde). In het commissariaat van Koksijde komt de CP-OPs (Commandopost Operaties) voor onze regio, namelijk Middelkerke, Veurne en Westkust.”

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier