Luchthaven Oostende: lichtjes meer passagiers, héél veel meer vracht

Redactie KW

In augustus noteerde de Oostendse luchthaven een kleine verbetering op het vlak van de passagierscijfers en een verviervoudiging van de cartotrafiek in vergelijking met vorig jaar.

Het aantal passagiers steeg met 10,3 procent tegenover juli 2020. Toch bleef het passagiersaantal met 20.740 ruim onder de cijfers van augustus 2019. Het aantal passagiers daalde met 69,4 procent in vergelijking met het record van 67.872 passagiers in augustus vorig jaar. “De forse daling is het gevolg van het feit dat heel wat reizigers dit jaar kozen om niet met het vliegtuig op reis te vertrekken”, zegt de luchthaven. “Bovendien beperkte luchtvaartmaatschappij TUI fly het aanbod vanuit Oostende door de coronacrisis.”

Eind augustus zijn er tevens een aantal TUI fly-bestemmingen op de rode lijst komen te staan. Daardoor werden de bestemmingen Ibiza en Palma tijdelijk werden stopgezet. Deze bestemmingen zouden terug in het aanbod komen vanaf 25 september of van zodra de regio Spanje niet langer rood kleurt. Tenerife en Eski?ehir (voor personen met een Turks paspoort) blijven in het aanbod.

Over de periode van januari tot en met eind augustus daalde het aantal passagiers met 70 procent: 96.439 tegenover 321.961 in dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers zijn in lijn met de trends die gecommuniceerd werden door ACI (Airports Council International).

Cargo: stijging van 304,8 procent

De cargo blijft het uitstekend doen. Zo steeg het verhandelde volume tot 4.407 ton in augustus 2020. Dit is een stijging van maar liefst 304,8 procent. “Deze uitstekende resultaten zijn het gevolg van de nieuwe maatschappijen, zoals Qatar Airways, Magma en Hong Yuan. Daarnaast liet Egyptair het aantal vluchten toenemen en zijn er nu ook vluchten die een tussenstop maken in Oostende op weg naar de Verenigde Staten. De hulpgoederen vonden duidelijk ook hun weg naar ons land via de luchthaven van Oostende-Brugge”, luidt de verklaring.

Het cargovolume steeg over de periode januari tot en met augustus tot 35.805 ton. Dit is een stijging van 150,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het jaarcijfer van 2019 wordt zo al ruim overschreden, terwijl er nog vier maanden volgen.

“De komende maanden zullen moeilijk blijven voor het passagiersvervoer”, beseffen ze bij de luchthaven. “Zo werd Spanje op 4 september als rode zone gemarkeerd. Dit betekent dat de vluchten naar het Spaanse vasteland worden opgeschort tot eind september. Naast het coronavirus is ook het consumentenvertrouwen een belangrijke variabele in het verdere herstel van het passagiersvervoer.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier