Luchtafhandelaar Aviapartner in Oostende vraagt bescherming tegen schuldeisers

© GF
Redactie KW

De Oostendse vestiging van luchtafhandelaar Aviapartner vraagt maandag bescherming aan bij zijn schuldeisers. Dat werd vanmorgen meegedeeld op een personeelsvergadering.

“Aviapartner Oostende vraagt maandag bescherming aan in het kader van de WCO3-wetgeving, dat is de wet op de continuïteit van de ondernemingen. Het bedrijf heeft veel schulden. Er loopt een lening van 1,6 miljoen euro”, vertelt Birger Victor van de socialistische vakbond ABVV-BTB.

“Te lage tarieven”

“Het probleem is dat Aviapartner tegen te lage prijzen werkt. Die zijn voor lange tijd onderhandeld met de voornaamste klant Egyptair, maar toen was ook luchtvaartmaatschappij ANA nog actief in Oostende en waren die prijzen haalbaar. Toen draaide de luchthaven van Oostende nog 120.000 ton vracht per jaar. Nu is dat maar een 23.000 ton meer. De prijszetting is dus niet meer actueel. Er komen geen nieuwe klanten bij en de verliezen stapelen zich op. Hoe meer vracht, hoe meer verlies Aviapartner draait.” ANA vliegt sinds de zomer wel weer op Oostende, maar veel minder dan vroeger.

“De procedure houdt in dat het bedrijf 15 dagen krijgt, eventueel nog vijf dagen te verlengen, om oplossingen te zoeken. Na die datum onderzoekt een gerechtsmandataris hoe kan worden verder gewerkt, in eigen beheer of met andere spelers. Het bedrijf krijgt dus wat tijd om te herstructureren en vooral om met de klanten over nieuwe tarieven te onderhandelen“, legt Birger Victor uit.

“Met verstomming geslagen”

“De personeelsvergadering was gisteren maar laat aangekondigd voor vandaag vrijdag om 9 uur. 18 van de 45 personeelsleden waren aanwezig en de nieuwe operations manager bij Aviapartner voor Brussel, Antwerpen en Oostende kwam er meteen met deze boodschap. Het was de eerste keer dat hij in Oostende was. De aanwezige personeelsleden waren met verstomming geslagen. Ze vragen zich af wat de toekomst zal brengen.”

“Na het vertrek van ANA in 2014 heeft het personeel enorm veel inspanningen geleverd naar flexibiliteit. Beloftes van begin dit jaar om met vaste contracten te werken, werden niet uitgevoerd. Er is een structurele onderbezetting van gekwalificeerd personeel. En de kerstperiode is traditioneel heel druk in Oostende.”

“Wij hebben garanties geëist voor het personeel”, zegt Birger Victor. “Volgende week is er weer een personeelsvergadering. We kregen al de mondelinge toezegging dat een vijfftal mensen met een interimcontract een vast contract van bepaalde duur zullen krijgen. Wij houden de vinger aan de pols.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier