Luc Vanhecke uit Ardooie zet een punt achter zijn loopbaan als zelfstandig drukker

Luc Vanhecke en Lucrèce Vandenbroucke zetten op 1 september een punt achter hun beroepsloopbaan. De drukkerij in de Brugstraat wordt overgenomen door Izyprint uit Izegem. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Na een verdienstelijke loopbaan van bijna 47 jaar als zelfstandig drukker geeft Luc Vanhecke op 1 september de fakkel door. De drukkerij in de Brugstraat wordt overgenomen door Izyprint uit Izegem.

Als 12-jarige stond Luc reeds tussen de drukkerijattributen op school, als intern, in Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem. Vervolgens deed hij beroepservaring op bij drukkerij Vandoorne in Izegem. Na zijn legerdienst ging hij nog enkele jaren aan de slag bij drukkerij Coussement.

“De stap om als zelfstandig drukker te starten, zette ik op de dansvloer”, vertelt Luc. Daar hoorden wij van een koppel dat er een drukkerij over te nemen was en dit was een aanlokkelijk aanbod. We beslisten om de stap te zetten en op 11 november 1972 verhuisden we het materiaal met de camionette van wijlen Roger Casteleyn. Klaar om een lange loopbaan uit te bouwen.”

Hele evolutie

Luc heeft de stiel als geen ander zien evolueren. In de aanvangsjaren was er de handzetterij en vervolgens het loodzetten. Dan kwam er typo dat evolueerde naar offset. Deze stap in 1986 was wel een fikse investering. Rond die periode deed ook de computer zijn intrede.

“Dit liet ons toe om vooral sneller drukwerk af te leveren. Maar het echte ambachtswerk, bij bijvoorbeeld het loodzetten, is volgens mij nog steeds het meest precieze. Maar ja, alles evolueert”, mijmert Luc.

Zo ervaarde Luc ook dat vanaf 2000 mensen thuis zelf ‘drukker gingen spelen’ en via hun computer prints gingen maken. “Maar wie kwaliteit wilde, kwam al spoedig terug naar de drukkerij”, weet hij.

‘Snel en vooral correct werk leveren, op persoonlijke maat van elke klant’ is volgens Luc Vanhecke de vereiste om een goede, professionele drukker te zijn. “Vooral bij familiedrukwerk is uiterste stiptheid en snelheid vereist. Dit hield in dat ik vaak mijn voetbalschoenen aan de kant moest gooien omdat Armand met een rouwbrief kwam aangedraafd.”

“Vaak stond ik twaalf uur in de drukkerij. Piet Gal, een attente en alert buurman bracht mij wel eens een portie frietjes met de opmerking dat er ook moest gegeten worden.”

Vooral bij familiedrukwerk is uiterste stiptheid en snelheid vereist

Echtgenote Lucrèce Vandenbroucke was al die jaren een onmisbare steun in de drukkerij. Ze stond ook in de winkel van school- en bureelmateriaal. Ook deze handelszaak in de Brugstraat verdwijnt en houdt momenteel uitverkoop.

Geen spijt dat de kinderen (Klaas en Nele) de zaak niet verder zetten, vragen we ons af? “Aanvankelijk hebben we daar wel op gehoopt”, vertelt Luc. “Maar achteraf bekeken ging dat een zware investering vergen en beiden hebben ook nu een goede job en bovendien elk twee opgroeiende kinderen.”

Op 1 september eindigt de beroepsloopbaan van Luc en Lucrèce. ‘Een breuk aan een machine versnelde alles en er is een overname van de drukkerij. Izyprint uit Izegem neemt de activiteiten over. “Wij blijven dankbaar tegenover onze klanten en zullen hen naar best vermogen begeleiden naar deze professionele en moderne drukkerij”, zeggen Luc en Lucrece.

Geen zwart gat

Het zwarte gat vrezen ze niet. Het vismateriaal van Luc staat klaar, vanaf nu wil hij wat intenser zijn hobby uitoefenen. Lucrèce houdt zich fit door de zumbalessen bij Peggy. “En Lucrèce is ook bedreven in praktische kleurenpsychologie volgens de script-as-methode. Maar dat is wee een verhaal apart”, vertelt Luc. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier