Luc Vandromme toont de Poelbergmolen zoals je hem nog nooit zag

De contouren van de Poelbergmolen hebben zich duidelijk op het fotopapier in het blikje afgetekend. (gf)©Beheerder
De contouren van de Poelbergmolen hebben zich duidelijk op het fotopapier in het blikje afgetekend. (gf)©Beheerder
Redactie KW

Omdat hij met vrienden en kennissen geen pint meer kan gaan pakken, kwam de Pittemse creatieve duizendpoot Luc Vandromme op het idee om er 100 op een bierblikje te trakteren. Spijtig genoeg voor hen zónder gerstenat. “Wel om de zon te vangen in de blikjes, die ik vanbinnen bekleedde met fotopapier. Zo krijg je bijvoorbeeld de Poelbergmolen te zien zoals je hem nog nooit zag.”

Tijdens zijn wandelingen in de landelijke Gavers in zijn thuisgemeente was het Luc Vandromme (59) al opgevallen hoe tot in de meest verdwaalde hoekjes lege bierblikken liggen.

“Mijn eerste idee was om er een project rond verborgen alcoholisme mee te maken, maar met dat ‘virusje uit Azië’ in aantocht voelde ik dat er iets in de lucht hing. Ik besloot 100 blikken uit te delen aan vrienden met wie ik graag eens een pint drink. Omdat we plots niet meer op café mochten, kreeg mijn initiatief een wel heel symbolische waarde.”

Minuscuul gaatje

Aan de binnenkant van de blikken, die in landelijke omgeving werden opgehangen, kleefde Luc fotopapier. “Met niet meer dan een kleine speld prikte ik in allemaal een gaatje, zodat we toch een beetje zon zouden kunnen opvangen in deze donkere tijden.”

Dit principe van ‘solargraphy’ bestaat natuurlijk al veel langer dan vandaag, maar de toepassing van de Pittemnaar met bierblikjes is opmerkelijk, het eerste resultaat verbluffend. “Onlangs heb ik het fotopapier onder de scanner gelegd uit een van de blikjes die ik ophing in een weide op de Poelberg.”

Volledig jaar

Je hebt alleszins niet gek veel verbeelding nodig om er de kenmerkende molen op de Poelberg in te herkennen.

“De onderste lijnen zijn de wintermaanden. De bovenste, in de ellips, de zomermaanden, wanneer de zon het hoogst staat. Zo is een bijna volledig jaar in één foto gevat.”

De komende maanden zal Luc de hele collectie ontwikkelen. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier