Luc Vandevyvere is terug na 2000 kilometer op de fiets voor het goede doel

Redactie KW

Na een trip van meer dan 2000 km op de fiets is Luc Vandevyvere (58) terug thuis, met in zijn fietstassen heel wat verhalen, emoties en vooral een stevige cheque van bijna 8000 euro. Na 3 weken in het zadel is de motivatie bij de Wevelgemnaar groter dan ooit. “Ik heb nog pourre in de benen, dus ik kon best wel nog een stukje verder zijn gereden”, klinkt het met een mix van emotie en humor.

Een waanzinnige uitdaging, een gek plan en een verwerkingsproces. Toen Luc op 15 augustus met de fiets vertrok voor een rit rond de Benelux, was het een beetje van dit alles en meer.

Opdoffer na diagnose kleinzoon

Fietsen als uitdaging? “De kinderen die dagelijks vechten tegen de ziekte van Duchenne, dat is pas de echte uitdaging“. Een gek plan? “Door te fietsen wilde ik geld inzamelen om zo het onderzoek naar de genadeloze ziekte te ondersteunen.”

Een verwerkingsproces? “Toen ik hoorde dat de ziekte werd vastgesteld bij mijn kleinzoon Stan, kreeg ik een mentale opdoffer van formaat te verwerken. Ik moest weg, mijn hoofd moest leeg en ik begon te fietsen. Door op de pedalen te trappen kon ik mijn gedachten verzetten, kreeg ik een vorm van bevrijding en daar begon ook het idee te rijpen voor een fietstocht rond de Benelux.”

Lastig in Friesland

2000 kilometer later kwam Luc uiteindelijk op zaterdagnamiddag 5 september terug thuis, waar de volledige buurt hem stond op te wachten met een groot applaus. Luc was overduidelijk geëmotioneerd. “Ik had nochtans zo gezegd op Facebook dat ik geen applaus moest hebben. Het zijn de kinderen met Duchenne die een applaus verdienen: hun strijd is er eentje van ongelijke wapens en kansen”.

Terwijl Luc van de fiets stapt blijft het applaus klinken in de Kleine Wijnbergstraat. “De fietstocht verliep op zich echt wel vlot”, aldus Luc. “Enkel in Friesland kreeg ik te maken met stormweer, waardoor ik meer dan 100 kilometer tegen een beukende wind in moest rijden. Op het einde van de dag flitste het heel even door mijn gedachten om mijn familie op te bellen om me te komen halen. Na een goede nacht en met een frisse kop besloot ik de volgende dag om toch opnieuw in het zadel te kruipen. Uiteindelijk volbracht ik mijn missie.”

Volgend jaar nog een tocht

Zijn missie: al fietsend fondsen werven voor het onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Het werd een enorm succes. “Op dit ogenblik staat de teller op meer dan 7000 euro”, laat Luc tevreden weten. “Maar in de komende dagen zal het bedrag nog bijgesteld worden. Ik heb immers de laatste stand van zaken nog niet bekeken. Ook zijn er heel wat cash donaties geweest, die moeten er ook worden bijgeteld. Het ziet er dus naar uit dat we op 8000 euro mogen rekenen, een bedrag waarvan ik nooit had durven dromen.”

Omringd door vrienden en familie, terwijl er hotdogs en drankjes werden geserveerd, keek Luc al vooruit naar 2021. “Mei volgend jaar, dan vertrek ik opnieuw voor een tocht“, sluit hij af. “De strijd is nog niet gestreden en dus blijf ik me ook volop inzetten.”

https://www.youtube.com/watch?v=L-kaHJ1eCK0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier