Luc Vandeputte neemt na afscheid als voorzitter Davidsfonds: “Ik kan niet zonder cultuur”

Luc Vandeputte met zijn opvolgster Anita Sleeckx. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Luc Vandeputte is 50 jaar lid van Davidsfonds Harelbeke-Bavikhove-Hulste, waarvan 35 jaar als voorzitter. “Ik kijk heel tevreden terug op die periode”, aldus Luc. Hij wordt nu erevoorzitter en bestuurslid Ledenbeweging. Anita Sleeckx wordt zijn opvolgster.

Luc Vandeputte (75) is afkomstig van Lichtervelde, maar woont al 50 jaar in Harelbeke. Hij genoot een opleiding juwelier/horlogemaker in Antwerpen en daarna optiek in Brussel. “Dat was de hoogste opleiding die je toen kon volgen, gelijkgesteld met een A1 niveau”, vertelt Luc, die getrouwd is met Frieda Tyberghien (75). “We zijn getrouwd op mijn verjaardag, een vrijdag de dertiende in 1968”, lacht Luc. Hij is papa van An (48) en Mieke (46) en opa van Maxence (16) en Mathis (15). Luc houdt van fietsen, lezen en reizen. Hij is van vele markten thuis. Luc speelde 30 jaar volleybal, was zaakvoerder van Optiek Vandeputte & Contactlenscentrum, voorzitter van Unizo en de Cultuurraad en 7 jaar van CD&V Harelbeke. “Dat is een serieus parcours. Bij Unizo was ik betrokken bij het onderhandelen voor zelfstandigen. Ik heb dat in de lift gekregen. Met de nieuwe legislatuur ben ik gestopt bij CD&V. Een hoorzitting of een informatievergadering is goed, maar er komen daar ‘problemen van de straat’ ter sprake. Als voorzitter vond ik het belangrijk de dossiers te kennen”, vertelt Luc openhartig.

Miel cools en berdien stenberg

Als voorzitter van de Cultuurraad droeg Luc graag zijn steentje bij. “Met cultuur verrijk je mensen en ik kan niet zonder.Ik citeer even Socrates die zei dat een leven dat niet is gebaseerd op zelfonderzoek – cultuur dus – niet de moeite waard is”, aldus Luc, die ook 25 jaar voorzitter van Davidsfonds Harelbeke was. “Ik ben bij het Davidsfonds beland door mijn vader. Hij was apotheker en maakte de tijd van Leuven Vlaams mee. Zelf heb ik me ook steeds als Vlaming beschouwd, zowel in mijn studietijd en op kot zitten in Brussel. De leuze van weleer ‘Voor godsdienst, taal en volk’ bleef mij en andere bestuursleden inspireren om verder te werken op de ingeslagen weg. Ik was gebeten door de microbe en de passie is gebleven.” Tijdens de feestzitting 90 jaar Davidsfonds Harelbeke-Bavikhove-Hulste werd Luc als dank benoemd als erevoorzitter. Hij draagt de fakkel over aan Anita Sleeckx. Luc kan ook terugblikken op 50 jaar als bestuurslid. “We hebben toch heel wat voor elkaar gekregen. We zorgden voor voordrachten, kleinkunstoptredens met onder meer Miel Cools, de Elegasten en Berdien Stenberg. We organiseerden daguitstappen of reizen naar landen als Zweden. We organiseerden ruim 300 voordrachten waarbij alle thema’s aan bod kwamen.”

Jongeren aantrekken

“Bij het doorlopen van het archief van de laatste 50 jaar is er toch wel enige nostalgie bij mij opgekomen omwille van alles wat er gerealiseerd werd in al jaren: weekends, Junior journalist, de verenigingskwis, kooravonden, orgelconcerten”, haalt Luc herinneringen op. “Het mooiste wat me bijblijft is de uitvoering van de Rubenscantate van Peter Benoit door de Muziekkapel van de Gidsen en het massaspel ‘Jij met je Kroon’ met meer dan 300 uitvoerders.” Luc heeft wel nog een bedenking: “Ik hoop dat Anita een nieuw elan kan geven aan het Davidsfonds door jonge mensen aan te trekken. Neos en Okra vissen nu eenmaal ook in onze vijver”, besluit Luc.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier