Luc Lapere ontwerpt scepter voor prins carnaval van Staden

De Gemeentelijke Carnavalraad Staden beschikt vanaf volgend jaar over een heel bijzondere scepter voor zijn prins of prinses carnaval. De scepter is immers een uniek kunstwerk dat ontworpen werd door kunstenaar Luc Lapere uit Oostnieuwkerke. De scepter is op zondag 13 oktober in primeur te bewonderen tijdens een kunstuitstap die georganiseerd wordt door Luc Lapere en collega kunstenaar Kris Vercruysse.

De Carnavalraad is bijzonder fier op de scepter die door Luc Lapere vervaardigd werd. Op de foto zie je v.l.n.r. Nick De Pauw, Jens Haccour, Peter Bervoets (met scepter in de hand), Jonas Vinckier, Bart Degroote, Jessica Demeester en kunstenaar Luc Lapere. (foto JCR) © (foto JCR)

De samenwerking tussen de Carnavalraad en Luc Lapere kwam er op initiatief van Peter Bervoets, voorzitter van de Carnavalraad.

“Ik stelde tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Stadense cultuurprijs aan Luc de vraag of hij een scepter voor ons wou ontwerpen”, legt Peter uit, “Luc is altijd op de uitreiking aanwezig omdat de winnaar van de prijs een trofee krijgt die een miniversie is van een werk van Luc: 1 + 1 = 3 dat zich aan het vroegere gemeentehuis bevindt. Luc was meteen akkoord en ontwierp onze scepter ook nog eens helemaal gratis.”

De kunstenaar ontwierp een scepter die zonder enige twijfel uniek in het carnavalswereldje zal zijn. “De huidige scepter van onze prins is er eentje die we in een gespecialiseerde winkel in Nederland op de kop tikten”, weet Peter. De nieuwe scepter wordt echter andere koek.

Getallen 3 en 7

“De scepter is vervaardigd uit koper en weegt goed anderhalve kilogram”, vertelt Luc Lapere. “Het bovenste deel bestaat uit een narfiguur waarin ik een ludieke noot heb willen steken. In de scepter vind je ook een aantal zaken terug die vaak in mijn werk terugkeren. Zo zijn er de getallen 3 en 7. De zotskap die de narfiguur draagt heeft 3 tippen. Daarnaast is er ook een draai-element in de scepter verwerkt dat uit 7 delen bestaat. Ook dat draaiend element is iets wat je heel vaak in mijn werk terugvindt. In mijn werk zit altijd iets dat moet kunnen ronddraaien.”

Luc Lapere zal zelf de nieuwe scepter in januari volgend jaar aan de nieuwe prins of prinses overhandigen. Dat gebeurt op het verkiezingsbal op 25 januari 2020 in zaal Zonneheem in Oostnieuwkerke.

“Een prins of prinses carnaval draagt zijn scepter gedurende een heel regeringsjaar met zich mee”, verduidelijkt Peter Bervoets. “De scepter laat alle feestgangers zien dat de prins of prinses tijdens dat carnavalsjaar de baas is. Overigens zijn er rond de scepter een aantal regels. Zo mag die door de prins enkel uit hoogdringendheid zoals bijvoorbeeld een toiletbezoek uit handen gegeven worden aan zijn of haar stadswacht. Die mag de scepter enkel ondersteboven dragen met de handen in witte handschoenen.”

Exclusieve kunstuitstap

Wie de scepter wil bewonderen dient in principe tot volgend jaar te wachten. Daar werd echter een mouw aangepast door Luc Lapere en Kris Vercruysse. “Kris is een zielsgenoot”, vertelt Luc Lapere. “We werden dit jaar allebei 60 en willen 2019 op zondag 13 oktober in schoonheid afsluiten met een exclusieve kunstuitstap waarop ook de scepter te zien zal zijn. Die uitstap gebeurt per bus en start om 9.30 uur aan de kerk in Sleihage.”

De scepter is tijdens Buren bij Kunstenaars ook gratis te zien in mijn atelier

“Na een kort bezoek aan de kerk gaan we in de omgeving een aantal werken van mij bekijken. Daarna gaat het richting de woning van Kris waar niet alleen werk van Kris, maar ook van wijlen zijn vader te zien zal zijn.”

“Na een aperitief en een verzorgd middagmaal is het tijd om een viertal koperen sculpturen van mij te bezichtigen die zich op openbaar domein bevinden. Daarna trekken we naar mijn atelier. De prijs voor dit alles is 50 euro.”

“De scepter is ter gelegenheid van Buren bij Kunstenaars ook gratis te zien in mijn atelier in de Meiboomstraat 1 in Oostnieuwkerke op 18 oktober van 18 tot 21 uur en op 19 en 20 oktober van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. Kris stelt op dezelfde data en uren tentoon bij hem thuis in de Dammestraat-Oost 15 in Roeselare. Inschrijven voor de kunstuitstap kan via www.angelswitchesbitches.be. (CBH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.