Luc en Fabienne uit Oudenburg zorgen al zes jaar voor de fanstand van Jo Vally

Fabienne en Luc tussen Jo Vally en met mondmaskers aan. Je herkent ze inderdaad bijna niet. © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Luc en Fabienne Knockaert-Roose uit Oudenburg zijn geen onbekenden in het Vlaamse muziekland, want waar Jo Vally ook maar optreedt zijn ze erbij om zijn fanstand te verzorgen. Beroepshalve zijn Luc en Fabienne marktkramers. In deze coronatijden lagen ze ook meerdere weken stil, terwijl ook hun artiest Jo Vally praktisch niet moet optreden.

In 2012 nodigde een klant van het echtpaar hen uit naar een optreden met diner van Jo Vally. Luc en Fabienne zagen dat zitten en ze bleven zo plakken bij het Vlaamse lied. “Alhoewel we dat Vlaamse lied al langer koesterden”, bekent Luc. “We runden dertien jaar samen een café in Ruddervoorde. We draaiden daar heel veel Vlaamse muziek, waaronder ook de cd’s van Jo Vally. Na het diner kwam Jo Vally bij ons zitten om nog een glas te drinken. Hij vroeg : jullie zijn nieuw zeker ? We geraakten aan de babbel. Jo nodigde ons uit naar een ander optreden van hem in het Kasteel van Zaffelare nabij Lochristi. Vanaf toen waren we vertrokken. Er was direct een klik tussen ons. En dan hebben we nog niet gesproken over zijn optredens. Jo heeft een warme stem en hij laat zich begeleiden door topmuzikanten. Hij ziet er ook nog goed uit”, pikt Fabienne al lachend in. “Kortom, een streling voor het oog en oor.”

Een foto van zo'n vijf jaar geleden op een cd-voorstelling van Jo Vally en toen er nog geen sprake was van corona.
Een foto van zo’n vijf jaar geleden op een cd-voorstelling van Jo Vally en toen er nog geen sprake was van corona.© PADI

Fabienne en Luc verzorgen al zes jaar de fanstand van Jo Vally. “Als marktkramers weten we natuurlijk wat verkopen is en daardoor zijn we ook mee op elk optreden. Door de corona zitten we nu vooral thuis, want praktisch al zijn optredens zijn afgelast. Jo organiseerde tuinconcertjes bij hem in Meise-Wolvertem, met 50 personen en elk in zijn eigen bubbel. Alles gebeurde volgens de regels van Covid-19, maar helaas kon er maar één doorgaan. De burgemeester van Meise besliste dat er niets meer qua events tot eind september mag plaatsgrijpen. We zeiden tegen Jo dat we die event zouden verhuizen naar onze tuin in West-Vlaanderen, maar helaas kregen we ook geen groen licht van onze burgemeester. Toch geven we niet op en zoeken we verder naar een andere locatie, waar we in alle veiligheid en volgens de regels van Covid-19 toch nog een optreden kunnen zorgen. Want thuis zitten is niet ons ding. Wanneer je anders in één jaar ongeveer 250 optredens meemaakt, dan ben je niet veel thuis. We gaan zelfs mee naar het buitenland, wanneer Jo moet zingen voor de Belgen in Tenerife en de Vlaamse Week in Lloret de Mar. Wij zijn marktkramers en we kunnen je vertellen dat het als marktkramers in coronatijden zeer moeilijke tijden zijn, maar we hebben ook te doen met de artiesten en ook de evenementensector die het hard te verduren krijgen. Die zitten volledig thuis. Wij hopen dat er vlug een vaccin komt en dat alles weer zijn normale gang kan gaan. Maar eerlijk, we vrezen ervoor dat dit nog een tijdje zal duren.” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.