Luc Depuydt schrijft een boek over honderd jaar KM Torhout

Luc Depuydt met zijn boek over de geschiedenis van zijn voetbalclub. (foto JS)
Johan Sabbe

De voorbije maanden heeft de plaatselijke voetbalvereniging KM Torhout haar honderdste verjaardag gevierd en daar hoort een boek bij natuurlijk. Dat vindt alvast Luc Depuydt, die het heeft samengesteld.

Het is net uit, telt 140 bladzijden en bevat de geschiedenis van een eeuw voetbalclub in Torhout, rijkelijk gestoffeerd met verhalen en foto’s. En met aandacht voor markante figuren uit het bestaan van de jubilerende vereniging.

KM Torhout is officieel gestart op 2 september 1920 onder de naam Football Club Thourout, maar bestaat eigenlijk al sinds 1919.

Luc Depuydt, binnenkort 69, is in 1961 als broekje van 10 lid van de vereniging geworden. Ze heette op dat moment nog VK Torhout. “Ik heb er als jonge voetballer alle jeugdreeksen doorlopen tot en met de reserven”, vertelt hij. “De eerste ploeg heb ik niet gehaald. Toen ik een jaar of 24 was, liep ik een zware voetbreuk op en vanaf dat moment heb ik nooit meer fatsoenlijk kunnen spelen. Op mijn 26ste ben ik dan maar gestopt. Ik ben de club niettemin trouw gebleven. Ik ben lid van het dagelijks bestuur en de feestcommissie van KM. En ik ben nu al boekenschrijver ook.” (lacht)

Ook supportersclubs

Luc, die op een appartement in de Beerstraat woont, liep al een tijdje met het idee rond om naar aanleiding van het eeuwfeest een boek over zijn geliefde club samen te stellen. “In mei vorig jaar ben ik begonnen om teksten en foto’s te verzamelen en in augustus ben ik écht met het boek gestart. Ik ben verschillende mensen erkentelijk voor hun grote hulp. Dan denk ik onder andere aan Michel Denolf, Willy Persyn, Steven Vanhoutte, Frans Kimpe en de families Daniël Vanmaele en Odiel Neyens-Tanghe. Zonder hen zou het niet gelukt zijn. Ik heb het niet enkel over de geschiedenis van de club zelf, maar ook over die van de supportersverenigingen. En vanzelfsprekend over het jeugdcomité.”

Luc is voorzichtig gestart met een eerste druk van 50 exemplaren, maar die vloog direct de deur uit. Ook de tweede druk van nog eens 50 stuks loopt vlot. “We kunnen boeken laten bijdrukken volgens de vraag”, zegt hij. “De interesse doet plezier. Zo loont het vele werk, want ik heb onderschat wat er bij zoiets komt kijken.” (JS)

‘Torhout 1992 KM 1919-2019’ kost 25 euro. Het boek kan besteld worden via 0476 54 75 89, luc.depuydt23@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier